Neće se braniti šutnjom

Josip Sapunar – doktor s Harvarda u čijim je rukama i Kalmetina sudbina

Darko Pajić

U HAC-u se ništa nije događalo bez znanja Kalmete i Livakovića, a Sapunar nije osoba koja bi pet minuta sjedila u zatvoru zbog drugog i očekujem da će za njim krenuti Livaković i Kalmeta, kaže Mijat Stanić 



ZAGREB  Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar »obišao« je jučer, nakon uhićenja, u pratnji policije nekoliko lokacija u Zagrebu, pa je između ostaloga, kako doznajemo, bio i u upravnoj zgradi HAC-a, a obavljena je i pretraga njegovog stana. Sapunar je uhićen u sklopu istrage o izvlačenju oko 38 milijuna kuna iz HAC-a preko trvtke Remorker International iz Praga, a najvjerojatnije će već danas biti ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, nakon što je noć s nedjelje na ponedjeljak, i to drugu zaredom, proveo u pritvoru. “Neće se braniti šutnjom”, poručio je za Media servis njegov odvjetnik Veljko Miljević


  Iako se istraga u HAC-u u brojnim detaljima poklapa s onom u Hrvatskoj gospodarskoj komori, pa su čak iste i tvrtke preko kojih je, kako se sumnja, izvučen novac, a radi se i o otprilike istom iznosu, naši sugovornici ističu da je slučaj HAC puno ozbiljniji.


   Isisavanje novca


Pojašnjavaju da je istraga oko izvlačenja novca iz HGK preko češke trvtke vjerojatno zaokružen slučaj, a da bi isisavanje novca preko Remorkera mogao biti ulaz u razotkrivanje brojnih malverzacija u HAC-u. I dosad se USKOK bavio poslovanjem HAC-a, ali u ovoj istrazi sumnje su ipak, tvrde naši izvori, potkrijepljene najjačim iskazima, a iskazi dokazima. Na osnovu toga istražitelji se nadaju da će »probiti« i neke druge slučajeve koje su ranije otvarali. Sapunar, dozanjemo, nije krajnji cilj nego bi njegove informacije trebale ovaj put dovesti do ljudi koji su stajali iza svega ili naredili izvlačenje novca iz HAC-a.





Sapunar je srednju školu završio u SAD-u, studirao je na Univerzitetu u Minnesoti, a doktorirao na Harvardu, te se potom zaposlio u poznatoj svjetskoj kompaniji Merrill Lynch. U Hrvatsku se vratio 1997. godine kada se zaposlio u tek osnovanoj tvrtki Autocesta Rijeka-Zagreb odakle ga je 2001. godine k sebi pozvao Stanko Kovač za financijskog direktora u Hrvatskim autocestama. Tu je financije vodio cijelo desetljeće, pa je između ostalog proveo cijeli program kreditiranja gradnje autocesta, gdje je u tom razdoblju investirano više od 40 milijardi kuna. 



  Tako bi Josip Sapunar mogao postati krunski svjedok u razmotavanju klupka korupcije i kriminala u Hrvatskim autocestama, jer je riječ o najdugovječnijem direktoru u ovoj državnoj tvrtki, ujedno i o osobi koja je najupućenija u financije HAC-a, resoru za kojeg je bio zadužen cijelo desetljeće. Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je Sapunar preživio jednu koalicijsku i dvije HDZ-ove Vlade, da su se redom smjenjivali i odlazili predsjednici Uprava HAC-a, počev od Stanka Kovača, preko Marija Crnjaka, Jurice Prskala i Stjepka Bobana, a da je Sapunar uvijek ostajao na svom mjestu financijskog direktora HAC-a. Na to mjesto došao je u vrijeme ministra Radimira Čačića, te ostao još punih osam godina u mandatu HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete.


   Silazni put


Sapunarov silazni put počeo je nakon otvaranja afere Fimi Media, hapšenja niza HAC-ovih direktora među kojima je bio i on. Međutim, za razliku od ostalih, Sapunar se i nakon izlaska iz zatvora uspio vratiti i ostati u HAC-u, pa je još neko vrijeme proveo na dužnosti savjetnika predsjednika Uprave Stjepka Bobana. Ostao je u tvrtki i nakon što je koalicijska vlada imenovala nove kadrove i postavila za predsjednika Uprave HAC-a Dražena Guština. Svim aferama unatoč Sapunar je i danas djelatnik HAC-a. Više nije direktor i određen je kao tehnološki višak u programu zbrinjavanja viška djelatnika, ali iz HAC-a nije otišao, jer trenutno koristi tzv. porodiljni dopust, koji ga još neko vrijeme štiti od otkaza.


  Za aktualni postupak u aferi HGK-HAC svakako je bitno napomenuti kako Sapunaru ovo nije prvo svjedočenje, jer je on bio važan akter u istrazi oko Fimi Medije, gdje je navodno izrijekom teretio za ovu aferu Zdravka Livakovića i Božidara Kalmetu, koji ipak nikada nisu bili gonjeni od strane suda, osim što je Kalmeta bio tretiran kao svjedok. Nevjerojatno do danas ostaje da Kalmeta nije bio među optuženima, ne samo zbog svjedočenja Josipa Sapunara, već i niza drugih direktora državnih tvrtki, koji su dali iskaz o tome da je ministar prometa Božidar Kalmeta bio nazočan sastancima na kojima su se dogovarali poslovi za Fimi Mediju ili je čak i osobno nagovarao pojedine direktore državnih tvrtki na tu suradnju. 


  Drugi ključan detalj u istrazi oko curenja novca iz HAC-a prema tvrtki Remorker registriranoj u Češkoj, tiče se povezivanja Sapunara s tim financijskim transakcijama, pranju novca u vrijednosti od oko 5 milijuna eura, pa je stoga logično pretpostaviti da bi on morao znati odgovore na ključna pitanja: Kome je novac išao, o kojim je iznosima točno riječ, kako je funkcionirala kriminalna mreža i tko je sve sudjelovao u sustavu stvorenom za isisavanje i pranje novca Hrvatskih autocesta? 


   Bio samo poštar


Koliko u tim pretpostavkama ima istine doznat će se uskoro, jer mnogi dobro obaviješteni izvori pretpostavljaju kako bi mogla uslijediti nova uhićenja u ovom slučaju.


  Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić i sam svjedoči kako je upravo Sapunar bio osoba od najvećeg povjerenja Božidara Kalmete i Zdravka Livakovića, koji je kod Kalmete bio državni tajnik za promet.


  – Oni su njega preuzeli iz bivše vlasti i samo su njega zadržali u sustavu menadžera HAC-a. Ne vjerujem da je Sapunar preuzimao novac, a da je to radio za sebe. On sigurno nije osoba koja bi pet minuta sjedila u zatvoru zbog nekog drugog i očekujem da će za njim krenuti Livaković i Kalmeta. Livaković je bio predsjednik Nadzornog odbora HAC-a, ali je HAC vodio kao da je predsjednik Uprave. O tome svjedoči i pismo Marija Crnjaka, koji se kao prvi čovjek Uprave žalio na paralelnu liniju zapovjedanja u HAC-u, gdje se ništa nije moglo događati bez znanja Livakovića i Kalmete. Vjerujem da će ovaj put istraga dovesti do njih, jer ako stvari ostanu samo na uhićenju Sapunara, koji je ovdje bio samo poštar, onda ćemo dobiti još jednu farsu od istrage. Nadam se da se takvo što neće dogoditi i zato što je sada istraga međunarodnog karaktera, pa se ništa neće moći tek tako zataškavati i skrivati. Ništa se od kriminala u HAC-u i ne može raščistiti ako se ne dođe do nalogodavaca cijelog sustava, zaključuje Stanić.