Europske sveučilišne igre

Još “visi” nastup hrvatskih sportaša na ESI-ju: Obersnel pozvao Šustara da se uozbilji

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i dalje se ne oglašava o projektu Europskih sveučilišnih igara. Riječki gradonačelnik poručuje kako se nada da Vlada i Ministarstvo neće dopustiti međunarodno sramoćenje Hrvatske



Nakon što je u javnost isplivao podatak da Vlada još nije uplatila sredstva potrebna za sudjelovanje hrvatskih sportaša na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016. (ESI) te je organizacijskih odbor tog najvećeg sportskog događaja u povijesti Hrvatske uputio apel tražeći potporu države, mjerodavno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i dalje šuti, a nad cijelim projektom stoji neizvjesnost.


Traženi vjetar u leđa mega sportskom natjecanju koje bi u Hrvatsku u srpnju trebalo dovesti 5.300 europskih sportaša nije dobiven ni na posljednjoj promocijskoj večeri ESI-ja održanoj u Studentskom naselju »Stjepan Radić«, jer iako je događaj u srijedu navečer okupio 120 predstavnika raznih institucija koje podupiru manifestaciju, podrška resornog ministra Predraga Šustara ponovo je izostala, jer kako kaže potpredsjednik organizacijskog odbora Haris Pavletić, ministar je na večeru poslao svog zamjenika.


Otvorena pitanja


– Gradovi uključeni u ESI sve su korektno odradili, kao i sveučilišta, a što se samog vrha tiče, on šuti. Jučer je na Vladi trebala biti odluka o imenovanju novih državnih predstavnika u organizacijski odbor ESI-ja. Nadamo se da će predstavnici biti izabrani te da će nakon toga uslijediti sastanak na kojem će se riješiti sva otvorena pitanja – kaže Pavletić.




Ta otvorena pitanja odnose se na 3 milijuna kuna koliko bi iz državnog proračuna do 15. svibnja trebalo biti uplaćeno za sudjelovanje hrvatskih sportaša na događaju čiji smo domaćini, kao i dodatnih dva milijuna kuna za osiguranje same manifestacije. Organizacijski odbor ESI-ja već se mjesecima susreće sa šutnjom i ignoriranjem resornog ministarstva, a isti princip neodgovaranja na poslani upit primijenjen je i na našoj redakciji, jer odgovor na pitanje hoće li država napokon stati iza ESI-ja, jučer nismo dobili.


Isto je pitanje ministru Šustaru prije dva tjedna uputio i njegov prethodnik te saborski zastupnik Željko Jovanović, upozoravajući Šustara da Ministarstvo samo nekoliko mjeseci uoči velikog sportskog događaja još uvijek nema čelnog čovjeka Uprave za sport. Jovanović je ministra upitao i jesu li uplaćena planirana sredstva za pripremu sportaša za predstojeća velika natjecanja, odnosno za organizaciju Europskih sveučilišnih sportskih igara, kako najveći sportski događaj u Hrvatskoj ne bi bio doveden u pitanje, no resorni je ministar i na ta pitanja odšutio.



Grad Zagreb ispunio obveze


I Grad Zagreb, kažu u organizacijskom odboru, do sada je pružio punu potporu Igrama te osigurao sve što se od njega kao domaćina tražilo te je ovog tjedna stigla i potvrda o dodatnom financiranju osiguranja manifestacije, no ista potvrda nije stigla od ministarstva.



– Jučer je Vlada trebala imenovati Janicu Kostelić pomoćnicom za sport ministra Šustara. Evo, odmah ima odličnu priliku pokazati odlučnost i spriječiti skandal neviđenih razmjera koji Hrvatskoj prijeti zbog nevjerojatnog ignorantskog odnosa prema projektu Europskih sveučilišnih sportskih igara. Na žalost, na sva moja upozorenja, apele i zastupnička pitanja ministar Šustar nije odgovorio – kaže Jovanović. Dodajući kako se nada da izbor nove pomoćnice Šustara nije samo marketinški trik ekipe vladajućih, Jovanović ističe da Kostelić svoju trku započinje s velikim zaostatkom vremena.


Rijeka svoje odradila


Na ozbiljnost Vladu, odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, poziva i riječki gradonačelnik Vojko Obernsel koji ističe da je Grad Rijeka svoje obveze oko organizacije Igara do sada ispoštovao.


– Grad Rijeka ispunjava svoje preuzete obveze vezane uz organizaciju Europskih sveučilišnih igara, što očekujem i od svih drugih uključenih u ovaj projekt. Stoga se nadam da će članovi Vlade Republike Hrvatske, odnosno čelništvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u konačnici ipak pokazati ozbiljnost koju traže njihove funkcije te da neće dopustiti međunarodno sramoćenje Hrvatske. Isto tako, vjerujem da će Sveučilište u Rijeci kvalitetno i na vrijeme odraditi svoj dio posla. Treba reći i da Grad Rijeka u Sveučilišne igre ulaže tri milijuna kuna i za potrebe Igara daje na korištenje svoje sportske objekte bez naknade. Isto tako, službe Grada Rijeke i Riječki sportski savez pružaju svu potrebnu logističku potporu kako bi sve prošlo u najboljem redu – napominje Obersnel.