12 prijavljenih za tri mjesta

Još šest kandidata za Ustavni sud: Od obavještajca do zamjenika pravobraniteljice

Tihomir Ponoš

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / Nl arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / Nl arhiva



ZAGREB Dvanaest je kandidata za tri mjesta na Ustavnom sudu. U srijedu su na mrežnim stranicama Sabora objavljene biografije još šest kandidata.


Goran Selanec, koji se prošle godine javio na poziv za suca Ustavnog suda, i ovom je zgodom najmlađi kandidat. Selanec, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, rođen je 1976. godine, pravo je završio u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu Michigan. Bio je asistent na Katedri za europsko javno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu.


Ponovno se kandidirala i sutkinja Visokog upravnog suda Mirjana Juričić u javnosti poznata po tome što je prije devet godina neuspješno osporila valjanost izbora Slavice Banić za ustavnu sutkinju.Među prijavljenim je i jedan sveučilišni profesor. Radi se o Draganu Bolanči, redovitom profesoru pomorskog i općeprometnog prava i prava osiguranja na Pravnom fakultetu u Splitu. 




Prijavio se i Joško Badžim koji je cijelu svoju karijeru koja traje gotovo četvrt stoljeća vezan uz obavještajno-sigurnosni aparat. Trenutačno je na dužnosti višeg stručnog savjetnika u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Pravo je doktorirao u Zagrebu i to na temu »Uloga obavještajnih državnih tijela u suprotstavljanju krimininalitetu«, a svi objavljeni radovi koje navodi tiču se sigurnosno-obavještajne tematike, pa tako i članak »Pelješki most – naznake geopolitičkih i strateško-sigurnosnih implikacija«.


Prijavila se i Vesna Posavec koja je od 2002. godine prekršajna sutkinja u Donjoj Stubici. U karijeri je bila tajnica poglavarstva i skupštine Zagrebačke županije, voditeljica pravne službe županije, a u prijavi navodi i da je nakon razvoda braka 2000. godine zadržala djevojačko prezime Posavec. 


U dokumentaciji koja je objavljena na mrežnim stranicama Sabora o Sulejmanu Tabakoviću navodi se samo njegova radna biografija, ne i kada je i gdje završio Pravni fakultet. On navodi da se, uz ostalo, bavio trgovinom na malo i veliko u SOUR-u Veselin Masleša, a bio je i načelnik Odjela za gospodarenje imovinim u Vladi što je uključivalo i brigu o rezidencijalnim objektima na Brijunima, kao i o hvarskoj Vili Kovač i splitskoj Vili Dalmacija. 


Ranije su objavljene kandidature sadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, dvojice ustavnih sudaca – Antuna Palariće i Mate Arlovića, te tajnika Ustavnog suda Teodora Antića, suca Mislava Kolakušića i odvjetnice Mile Mikecin Mišetić.