Epicentar kod Bregane

Još jedan potres u Zagrebu: Nemojte brinuti, nakon velikog zagrebačkog potresa zabilježeno ih je 185

Hina

foto: Davor Kovačević

foto: Davor Kovačević

"Seizmografi su zabilježili slabi potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice", stoji u objavi Seizmološke službe na Twitteru.



U Zagrebu se nešto prije 21.00 sati osjetio još jedan blaži potres, koji je trajao tek nekoliko sekundi, jačine 2,7 po Richteru.


“Seizmografi su zabilježili slabi potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice”, stoji u objavi Seizmološke službe na Twitteru.


To mjerenje razlikuje se od podataka koji su bili dostupni na stranici Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) netom nakon potresa. 




Tako je prema EMSC-ovim podacima potres bio jakosti 3,2 po Richteru, dogodio se na dubini od 10 kilometara, dok je epicentar bio 20 kilometara zapadno od Zagreba i tri kilometra istočno od Bregane. 


Ukoliko to nekom može biti utješno, recimo da je nakon velikog zagrebačkog potresa, od studenog do travnja, zabilježeno čak 185 manjih potresa. Seizmolozi takvu aktivnost u utrobi zemlje nakon velikih potresa smatraju uobičajenom.