Stožer

Još 21 oboljeli od koronavirusa: U Hrvatskoj je ukupno 382 zaraženih, 16 ih je ozdravilo

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Veseli me što je 16 oboljelih ozdravilo, otpušteni su iz bolnica. To uključuje 14 osoba iz Klinike za infektivne bolesti Fran Franković u Zagrebu, te po jednu osobu iz Rijeke i Varaždina, rekao je Beroš



Od jutros od 9 sati broj oboljelih u Hrvatskoj porastao je za njih 21. Ukupno su koronavirusom zaražene 382 osobe, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite. 


– Današnje povećanje broja oboljelih iznosi 67, što je još uvijek u okviru onoga što smo predviđali.


Veseli me što je 16 oboljelih ozdravilo, otpušteni su iz bolnica. To uključuje 14 osoba iz Klinike za infektivne bolesti Fran Franković u Zagrebu, te po jednu osobu iz Rijeke i Varaždina, rekao je Beroš.




Ovo je novi broj oboljelih po županijama:


Grad Zagreb 177


Istarska županija 34


Krapinsko-zagorska 28


Primorsko-goranska 28


Dubrovačko-neretvanska 19


Osječko-baranjska 19


Splitsko-dalmatinska 17


Karlovačka 16


Šibensko-kninska 15


Varaždinska 11


Sisačko-moslavačka 5


Zadarska 3


Zagrebačka županija 3


Bjelovarsko-bilogorska 2


Brodsko-posavska 2


Međimurska 1


Koprivničko-križevačka 1


Ličko-senjska 1


Davor Božinović je zahvalio vladama svih zemalja koje su za potres u Zagrebu uputile pomoć.


– Posebno hvala Vladi Italije koja je poslala 26 šatora sa svom opremom, jer znamo kroz kakvu krizu sada prolazi Italija, to je vrhunski čin solidarnosti i humanosti.


O borbi protiv fake newsa kazao je.


– Ne mogu govoriti o konkretnim stvarima, sve ćemo provjeriti, ali je činjenica da sve linije hrvatske policije rade, tako i Krim policija koja učinkovito rješava sva pitanja vezana za kršenje propisa u ovoj krizi.


Mogu ih samo pohvaliti što su riješili neke slučajeve ubojstava i druga kaznena djela koja nisu povezana s epidemijom.


Ne samo policija, već i druge službe.


Upravo me izvijestio glavni državni inspektor da je Državni inspektorat vrlo revan u kršenju mjera ne samo samoizolacije, već i kod kršenja mjera kontrole cijena, gdje nažalost moram reći, iako je navedeno 27 skupina proizvoda gdje se nebi trebalo dizati cijene, kod 17 pravnih subjekata je DI uočio povećanje marži, a 47 izvida je u tijeku.


Mogu samo podijeliti razočarenje što postoje oni koji situaciju koriste da bi dodatno zaradili na dječjoj hrani, pelenama, tjestenini, na svemu što nam je potrebno. Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi, kazao je Božinović.


Kad je riječ o posljedicama potresa Božinović je rekao da Centri za tehničke preglede rade, kao i policija, te se svaki slučaj oštećenja automobila može prijaviti te konstatirati totalna šteta.


– Službe moraju odraditi svoj dio posla. Ja ću i sada pitati glavnog ravnatelja kako je to organizirao osim ako taj dio Zagreba nije opasan za kretanje, jer je najvažnije ne dovesti u opasnost život ljudi, jer su mnoge građevine u lošem stanju pa nije preporučljivo kretanje.


Apeliram na sve poslodavce. Nama je u ovoj situaciji važno naći balans između glavne i temeljne poruke da svi koji mogu ostanu doma. Neke gospodarske aktivnosti su potrebne.


Smiju li trgovine i pošte zabraniti ulaz ljudima bez maske?


– Vi ste čuli mišljenje prim Capaka. Stupili smo u kontakt s poštom, nema nikakvih razloga da se u pošti primjenjuju te mjere, jer su poštanski službenici odvojeni staklenim stijenkama, a ako to nije moguće njima će će nabaviti maske potrebne kvalitete, kazao je Božinović.