Konačna odluka

Jokić i suradnici odlaze, za propast kurikularne reforme optužili HRAST i “marginalne opcije”

Portal Novilist.hr

Naša odluka je konačna, tu nema razgovora više. Ovo nije bio ultimatum, ali radi se o jednostavnim zahtjevima da se kaže idemo li u reformu ili ne, objasnio je Jokić, dodajući da se prije današnjeg istupa telefonski čuo sa Šustarom



Članovi Stručne skupine za provedbu kurikularne reforme na čelu s voditeljem Borisom Jokićem danas su ispunili ono što su najavili u ponedjeljak – zatražili su od ministra Šustara da ih razriješi s dužnosti.


Učinili su to nakon što se ministar oglušio na zahtjev da do srijede u 10 sati poništi zaključak saborskog Odbora, već je najavio da će se javnosti obratiti tek u petak.


– Naša odluka je konačna, tu nema razgovora više. Ovo nije bio ultimatum, ali radi se o jednostavnim zahtjevima da se kaže idemo li u reformu ili ne, objasnio je Jokić, dodajući da se prije današnjeg istupa telefonski čuo sa Šustarom.




Na upit što mu je ministar rekao, odvratio je;


– Rekao mi je “sretno”. Ja njemu isto, bio je kratak Jokić.


– U ovom procesu mi trenutno nemamo dojam da postoji podrška nama kao skupini i spremnost da vodimo ovaj proces dalje. Nikad nećemo pristati na političke utjecaje, bili oni s lijeva, s desna ili s centra. Struka mora biti ispred politike, dodao je Jokić, navodeći kako misli da ministar Šustar osobno želi reformu i promjenu.


Nažalost, dodao je, na budućnost ove zemlje prevelik utjecaj imaju određene marginalne političke strukture i snage.


»Hrvatska se, na žalost, u ovom trenutku nalazi u takvom političkom trenutku da i marginalne opcije imaju mogućnost utjecaja na stvari koje bi trebale biti od nacionalnog značaja. Ako se dominantne političke stranke, a to je prije svega HDZ, SDP i Most, ne dogovore oko toga da je jednoznačno potrebna promjena obrazovanja onda dugoročno nemamo šanse, a marginalne političke strukture i stranke imaju mogućnost utjecaja na vrlo važne procese u budućnosti ove zemlje«, rekao je Jokić.


– Radi se o određenim zastupnicima u Saboru i pojedinim strankama kojima ove promjene ne odgovaraju. HRAST je jedna od tih političkih opcija, prozvao je Jokić i dodao da se ipak nada da će društvo naći snage nastaviti ovaj proces.


– Hrvatskoj ovo sigurno treba. Hrvatska može i zna, puno puno bolje, zaključio je i zahvalio svima koji su davali podršku kurikularnoj reformi, u čijoj su se pozadini, kako je naglasio nalazile sljedeće vrijednosti – znanje, integritet nasuprot licemjerju, poštivanje sebe i drugih, poduzetnost i zdravlje.