Bug Future Show

Jokić: Više od pola 18-godišnjaka ne zna nabrojati dva načina za zaštitu od spolnih bolesti

Danko Radaljac

Temeljna zabrinutost Jokića bilo je stanje znanja učenika danas. Pa je tako prezentirao podatak kako više od pola učenika ne može riješiti najjednostavnije jednadžbe s dvije nepoznanice, a posebno je zanimljiv bio podatak o znanju o spolno prenosivim bolestima



Najotvorenijim verbalnim napadom Borisa Jokića na političare započeo je Bug Future Show, futuristička godišnja manifestacija koja je ove godine bila posvećena STEM-u, što je engleski akronim za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, ukratko za novi postindustrijski svijet.Nije slučajan odabir bio Jokić kao uvoditelj, jer se radi o osobi koja je stekla reputaciju borca za bolje školovanje.


I početak svog predavanja obilježio je napadom na političare. Iako ih nije imenovao, kritizirao je državu u kojoj je normalno da netko poput Milanovića ne dolazi na radno mjesto u Sabor jer se odmara, da predsjednica ide bez ikakve najave u SAD, a onda se ljuti na pitanja o tome, ili da Božo Petrov daje izjavu kod javnog bilježnika koju poslije ne smatra bitnom. Temeljna zabrinutost Jokića bilo je stanje znanja učenika danas. Pa je tako prezentirao podatak kako više od pola učenika ne može riješiti najjednostavnije jednadžbe s dvije nepoznanice, a posebno je zanimljiv bio podatak o znanju o spolno prenosivim bolestima.


– Više od pola 18-godišnjaka ne zna nabrojati dva načina za zaštitu od spolno prenosivih bolesti, pri čemu je i apstinencija točan odgovor, kazao je Jokić. Istaknuo je i bizaran podatak kako se informatika u školama uči na osnovu plana i programa iz 1993. godine, dakle u vrijeme dok je world wide web bio tek tamo neki projektić u Švicarskoj.




Na kraju je nesuđeni reformator školskog kurikuluma pozvao sve da se uključe u borbu za bolju edukaciju. Jer, kako kaže, imamo dobre učitelje, imamo ljude koji su spremni nešto mijenjati, i sad je nužno potrebno to i napraviti.


Najzanimljiviji gosti Showa uz Jokića bili su Spiderman, Batman i Superman, koji su pričali o herojima novog doba, o onim naizgled malim ljudima koji mijenjaju svijet. Pojašnjavali su publici kako će njihovo vrijeme superherojstva uskoro proći te će u potpunosti tu nišu preuzeti neki profesori, znanstvenici i svi oni koji će raditi na produkciji boljeg sutra.


S ova tri izumiruća junaka, kako izgleda STEM-ovci smatraju trenutno stanje superherojske scene, čitav je događaj zauzeo taj jedan smjer pojašnjavanja kako su oni ljudi koji predano rade na boljem sutra ti koji će biti ključ budućnosti.


Uz tematska predavanja, u tri prostora bilo je i klasičnih IT događanja, poput pregledavanja novih tehnologija, ali i susreta s najpoznatijim hrvatskim start-upovima. Tako su svoj dio odradili i ekipa iz STEMI-a iz Rijeke, pobjednici Idea Knockouta 2016, koji su prepričali svoja iskustva s nedavno održanog CES-a, najvećeg ITZ sajma na svijetu, gdje su otišli baš zbog te pobjede.