Selidba s Pantovčaka samo ako dobije kompleks u Visokoj

Jedna vila nije dovoljna: Predsjednica o uštedama, a sad za svoj ured traži ”cijeli kvart”

Dražen Ciglenečki

Uz Vilu Pongrac predsjednica sad traži još dva objekta * Foto: D. JELINEK

Uz Vilu Pongrac predsjednica sad traži još dva objekta * Foto: D. JELINEK

U dvije zgrade koje predsjednica sad želi uz Vilu Pongrac smješteni su DIP i niz vladinih ureda. »Pa kud bismo preselili sve te institucije? Na Pantovčak? I koliko bi to uoće koštalo? – pita se zgroženo vladin dužnosnik s kojim smo jučer razgovarali



ZAGREB » U izbornoj noći, odmah nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović proglašena pobjednicom, Ivo Josipović telefonski joj je čestitao i pozvao je da sutradan dođe na Pantovčak. Ona je to sa zadovoljstvom prihvatila i tako su se uvečer 12. siječnja u Uredu predsjednika sastali njih dvoje, zajedno sa svojim najbližim suradnicima.


 Josipović je tom prilikom, kako je navedeno u priopćenju, izabranu predsjednicu upoznao s funkcioniranjem Ureda predsjednika. U sklopu tog upoznavanja bilo je i kraće razgledavanje, pa je Josipović tako Kolindi Grabar-Kitarović pokazao i prostoriju koja služi za odmor predsjednika. »Sjajno, tu ću moći staviti svoj steper«, radosno je primijetila izabrana predsjednica. U tom trenutku svim je prisutnima bilo jasno da ona ne namjerava napuštati Pantovčak i da je njezina priča o selidbi Ureda predsjednice u državnu rezidenciju u Visoku ulicu 22 bila tek predizborni folklor.


 


 Prijedlog premijeru




Javnost je to doznala dva tjedna kasnije, kad je Vlada, poštujući želju Kolinde Grabar-Kitarović, odlučila da Uredu predsjednika prepusti na upravljanje zgradu u Visokoj 22. Izabrana predsjednica kritizirala je tu odluku, ali tada još nije spominjala da je čitavo vrijeme zapravo mislila da Uredu predsjednika, osim te Vile Pongrac, trebaju pripasti još dva državna objekta na tom području. Prvi je put to kao svojevrstan uvjet preseljenja s Pantovčaka iznijela prošlog tjedna u telefonskom razgovoru s premijerom Zoranom Milanovićem, a u srijedu je Kolinda Grabar-Kitarović to i objavila.


  – Moja ideja je i dalje Visoka, međutim to nije Visoka 22. Ja sam govorila o cijelom kompleksu u Visokoj ulici, dakle i ove dvije pomoćne zgrade. Ali, prije svega želim da povjerenstvo koje sam osnovala donese konkretne odluke. Svrha je ušteda, znači treba vidjeti je li to moguće, na koji način, je li Visoka odgovarajuća lokacija ili možda neka druga, izjavila je predsjednica Republike u intervjuu za Novu TV.


  U jednoj od dvije pomoćne zgrade, kako ih naziva Kolinda Grabar-Kitarović, danas je sjedište Državnog izbornog povjerenstva, riječ je o Visokoj ulici 15. Taj je objekt tik do Vile Pongrac, dok je drugi s adresom u susjednoj Mesničkoj ulici, ali je naslonjen na park koji je sastavni dio Vile. U Mesničkoj 23 smješteno je niz vladinih ureda, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ured za ravnopravnost spolova, Ured za razminiranje i Ured Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. Tu se nalaze i Savjet za nacionalne manjine, kao i centrala službenih vozača. Ukupno je u toj zgradi zaposleno pedesetak ljudi. Sve bi navedene institucije, uključujući i DIP, ako bi Vlada pristala i na ovaj zahtjev predsjednice Republike, znači trebalo iseliti. Osim toga, nužno bi bilo adaptirati barem pročelja oba objekta, jer su fasade u izrazito lošem stanju i nisu nimalo reprezentativne za Ured predsjednice.


 


 Ne dolazi u obzir


U Vladi, međutim, ističu da takvo što ne dolazi u obzir.   – Pa kud bismo preselili sve te institucije? Na Pantovčak? I još da onda financiramo preuređenje tih zgrada? Koliko bi na kraju uopće koštao odlazak Ureda predsjednice s Pantovčaka? Ne možemo to prihvatiti. Uostalom, predsjednica nikad ranije nije rekla da bi htjela tri zgrade za Ured, a ne samo rezidenciju u Visokoj, kazao nam je jedan vladin dužnosnik.

  Doista, ne postoji trag o tome da je Kolinda Grabar-Kitarović tijekom kampanje i poslije izbora govorila da Visoka za nju predstavlja kompleks od tri zgrade. Štoviše, u više je javnih istupa naglašavala da je zanima isključivo Vila Pongrac, u kojoj je 1993. godine počela raditi kad je tamo bilo Ministarstvo vanjskih poslova. »Smatram da je to sasvim primjerena lokacija za predsjednicu Hrvatske, jer je Vlada ionako i sada plaća, a ne koristi se i zjapi prazna«, izjavila je, primjerice, tjedan dana prije drugog izbornog kruga.


 »Dvije pomoćne zgrade« ni u kojem slučaju ne zjape prazne, dapače. »Zgrada u Visokoj ulici uz minimalne preinake može se preurediti u Ured predsjednice«, upozorila je Kolinda Grabar-Kitarović nakon izborne pobjede. Ponovo je govorila o jednoj zgradi, državnoj rezidenciji na kojoj bi nužne preinake po opsegu zaista bile minimalne, dok bi ove dvije koje sada traži predsjednica trebalo temeljito adaptirati.