Zastupnik upozorava

Je li upitna gradnja Pelješkog mosta: EK traži da se prvo riješi granica na moru između Hrvatske i BiH?

Hina

Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta, jer po našim saznanjima EK pisanim putem zahtijeva rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije realizacije gradnje«, rekao je Ivan Lovrinović 



Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku (PH) Ivan Lovrinović izrazio je u utorak zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta, navodeći da po njegovim saznanjima Europska komisija traži rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije »realizacije gradnje«.


»Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta, jer po našim saznanjima EK pisanim putem zahtijeva rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije realizacije gradnje«, rekao je Lovrinović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru te zatražio da se o svemu očituje premijer Andrej Plenković.


Premijer mora odgovoriti


Od premijera traži da »javno, nedvosmisleno, bez uvijanja i diplomatske uglađenosti« odgovori je li »ikakvim dokumentom u posljednja tri mjeseca« EK tražila od Hrvatske rješevanje pitanja granice na moru sa BiH i je li početak izgradnje Pelješkog mosta vezan uz sporazum o granici na moru između dviju država, odnosno je li EK prije odobravanja financiranja tražila od Vlade jamstvo da je postignut sporazum s BiH glede Pelješkog mosta i je li to bio njihov uvjet?




Ako je to točno, hoće li naši partneri iz Europske unije poštovati hrvatsku suverenost i činjenicu da Hrvatska most gradi na svom teritoriju, da su sve zakonske i projektne pretpostavke ostvarene, zapitao se Lovrinović.


Zapitao se i hoće li aktualna Vlada reagirati i kako će se postaviti u slučaju ako naši partneri iz EU ne budu poštovali hrvatsku suverenost i zamrznu financiranje izgradnje Pelješkog mosta do rješavanja spornog pitanja?


Ako je istina to što smo doznali, tražimo Vladin i odgovor EK na pitanje ima li sve ovo, možda veze s najboljom ponudom i kasnijim odabirom kineskog izvođača da gradi Pelješki most sredstvima EU, poručio je Lovrinović.


Što je unatrag 20 godina radila hrvatska diplomacija


Hrvatsku diplomaciju i politiku općenito zapitao je što su radile proteklih 20 godina da nisu riješile otvorene sporove sa susjedima, da za to nisu iskoristile pozitivnu sliku koju je Hrvatska imala odmah nakon Domovinskog rata.


Danas imamo situaciju da svi na štetu hrvatske države i teritorija žele ostvariti svoje interese, a mi u očima svjetske javnosti ispadamo kao jedna od najsvadljivijih nacija na svijetu, rekao je Lovrinović.


Zapitao se zna li predsjednica Republike za pismo Europske komisije ili ne zna?


Ako zna, pretpostavljam da će predsjednica danas iz BiH odgovoriti je li ovo točno, a ako se pokaže da ne zna ništa, a pismo postoji, onda dobijamo još jednu potvrdu da se u ovoj zemlji vode najmanje dvije vanjske politike, zaključio je zastupnik.