Dio vjernika u šoku

Je li ovo primjereno? Župnik iz Reke podijelio listiće s iznosom kojeg treba uplatiti – od 100 do čak 3.000 kuna

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Ako je i htio tražiti novac, bilo bi u najmanju ruku skromno i ponizno kako mu vjera nalaže moliti ljude onoliko koliko tko može dati, pa makar i 10 lipa – napisao je jedan mještanin na društvenoj mreži



Župnik župe Reka blizu Koprivnice, Mario Križanac razbjesnio je dio vjernika nedavnim pozivom na donacije. Vjernicima je, naime, podijelio listiće s upisanim iznosima donacija – od 100 do čak 3.000 kuna.


– Dragi župljani i poštovani prijatelji župe Reka, zahvaljujemo na dosadašnjoj materijalnoj i duhovnoj pomoći. U 2019. godini naša župa želi postaviti vanjski križni put kod crkve u Reki. Na taj način ćemo kao vjernici moći moliti i slaviti Boga te imati uređeniji prostor. Pozvani ste pridružiti nam se da zajedno izgrađujemo našu župu. Preporučujemo da obitelj prema mogućnosti daruje 100 kn – hvala. Ako želite da vaše ime bude uz određenu postaju križnog puta, potrebno je donirati iznos od 1000 kn. Za vaše ime uz glavni križ potrebno je donirati 3000 kn, piše u obavijesti na crkvi.


Večernji list piše kako dio vjernika smatra daje ovakav način skupljanja novca ipak neprimjeren.


– Ako je i htio tražiti novac, bilo bi u najmanju ruku skromno i ponizno kako mu vjera nalaže moliti ljude onoliko koliko tko može dati, pa makar i 10 lipa – napisao je jedan mještanin na društvenoj mreži, koji se pita hoće li onaj tko da više tako biti bliže Bogu? Nezadovoljstvo je, naime, izazvalo i to što se za veće iznose može dobiti i istaknuto ime uz postaje križnog puta, a za mjesto uz glavni križ treba iskeširati čak 3.000 kuna. Župnik vlč. Mario Križanac kaže da se radi o korizmenoj akciji u kojoj već pet godina za redom župno ekonomsko i pastoralno vijeća na poticaj župljana u Župi Presvetog Trojstva Reka prikuplja dobrovoljne donacije za župne projekte i tom prigodom dijeli besplatno župni časopis.