Kriza koncerna

Je li baš tako siguran? HDZ bi se prije odrekao Marića, nego pristao na istražno povjerenstvo za Agrokor

Jagoda Marić

Odbijanje osnivanja povjerenstva ima najmanje veze s Marićem, a puno više s onim što bi se o nastanku Agrokora, o njegovom poslovanju kroz 25 godina moglo otkriti, kaže jedan HDZ-ovac

Pozicija ministra financija Zdravka Marića sigurnija je, čini se, nego ikada, iako je na vagi od trenutka kad je postalo jasno da se kriza u Agrokoru više ne može rješavati iz samog koncerna i da će država u toj kompaniji, iz koje je Marić i došao u Vladu, preuzeti upravljanje. Samo prije dva mjeseca ostao je ministar tek za jedan glas, 75 zastupnika bilo je za njegov opoziv, a 75 ih je podržalo njegov ostanak, odnosno usprotivilo se ministrovoj smjeni. Sa svih je strana premijer Andrej Plenković tada skupio tih 75 zastupnika, pa je tako u jato vladajućih prešao i SDP-ovac Tomislav Saucha, šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Iako su se tada HDZ-ovci držali zajedno, dobar dio njih je po saborskim hodnicima procjenjivao da će dugoročno Marić postati teret za premijera Plenkovića i da će ipak morati otići za koji mjesec. Tumačili su tada da je logično da premijer brani ministra, a time i sebe od zajedničkog udara oporbe i dojučerašnjih partnera iz Mosta, ali će vjerojatno u jednom trenutku, kad on to procijeni, zaključiti da situacija oko Agrokora otežava rad i samom Mariću, pa će biti bolje da ode, sve i da ništa nije skrivio.


Žrtva i pravednik


No, sada se i to promijenilo. Početkom tjedna Nacional je objavio dokumente koji sugeriraju da su još u prosincu prošle godine, kad je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) odobrila kredit Agrokoru svima mogle biti jasne financijske poteškoće u kojima se taj koncern nalazi i da je već tada sve govorilo da Agrokor grupa neće moći izdržati pritisak financijskih obveza, pa joj ne treba ni davati dodatni novac iz državne banke. Marić se, kao predsjednik Nadzornog odbora Agrokora jest izuzeo kod odlučivanja o odobravanju tog kredita, ali morao ga je spriječiti znajući u kakvom je stanju tvrtka, pokušavali su sugerirati iz oporbe. No, onda je bivši Mostov ministar Slaven Dobrović napravio neobjašnjiv potez. Ustvrdio je da se Marić jest izuzeo, ali da je ostalim ministrima sugerirao, praktički da ih je nagovarao, da odobre 48,3 milijuna eura kredita Agrokorovim tvrtkama. Snimak s te sjednice NO, koju je HBOR protivno svoj svojoj dosadašnjoj praksi, pustio u javnost pokazala je da Dobrović ne govori istinu, da se Marić izuzeo i da nikome ništa nije sugerirao, niti je koga na bilo što nagovarao. Nije to bilo neočekivano, niti se dogodio neki obrat. Potpuno je logično da nijedan ministar financija i predsjednik NO to ne bi napravio na sjednici za koju zna da se snima. Da je htio nagovarati kolege na nešto, to bi svakako činio u neformalnim razgovorima i više bi nastojao utjecati na upravu da nadzornom odboru predloži odobravanje kredita i ne bi čekao samu sjednici NO. Brojni bivši članovi NO-a HBOR-a i iz oporbe i iz vlasti, bilo iz redova ministra ili zastupnika, tako su nam već prvi dan rekli da ne vjeruju da je Marić napravio ono što priča Dobrović, jer nitko na službenoj sjednici nikada tako otvoreno ne lobira za neki kredit.


No, priča je otišla u tom smjeru i na kraju su mediji Marića prikazali kao žrtvu i pravednika, a Dobrović će postati primjer političara koji je u rekordnom roku uhvaćen u laži kojom je htio naštetiti političkom protivniku.




Iako propitivanje Marićeve uloge nije gotovo, nekako je drukčija atmosfera i među HDZ-ovcima, oni koji su još prije koji mjesec tvrdili da je situacija oko Agrokora teret i za Marića i za premijera, sada govore da nema razloga da ministar odstupi. Sve što se događalo u Agrokoru i oko Agrokora, i puno toga što nema veze sa samim Marićem sada svode na činjenicu da je on i kad ga se »najgore blatilo dokazao da govori istinu«. Kao da taj događaj oko sjednice NO HBOR-a objašnjava sve što se zadnjih 25 godina događalo oko najveće domaće tvrtke, taj je slučaj HDZ-u postao argument zbog kojeg ni Saboru ne treba istražno povjerenstvo za Agrokor, iako ga je oporba tražila puno prije Dobrovićevog kiksa.


– Nema razloga da čovjeka koji odlično vodi javne financije smijenimo. Zašto bi to premijer učinio? Samo zato što to oporba traži?, reklo nam je više HDZ-ovaca posljednjih dana. I nude doista snažne argumente. HDZ-u je rejting sve bolji, ništa što se događa oko Agrokora ili Marića mu ne šteti, a vladajuća većina je bez obzira na to što je »na knap« izrazito stabilna.


– Samo prije koji mjesec ovakve bi situacije stalno izazivale neke nemire, dok nam je partner bio Most, sada s HNS-om i manjinama za to ne moramo brinuti. Oni ni u jednom trenutku u pitanje nisu doveli ni Marića, ni Vladu. Pokazuje se koliko je premijer ispravno razmišljao kad nije u svibnju odlučio ići na nove izbore nego je s novim partnerima sastavio Vladu. Sve da smo na tim izborima i osvojili više zastupnika Vlada ni mrvicu ne bi bila stabilnija, hvali svog šefa jedan naš sugovornik iz HDZ-a.


Neokrznuti rejting


Na primjedbu da je situacija u Agrokoru i oko Agrokora daleko od zaključene, odgovara da su i u HDZ-u svjesni da će biti još pokušaja da se Vladi našteti sa stalnim izvlačenjem priče o koncernu i Mariću, ali da to sigurno neće uzrokovati nikakve potrese, niti Marićev odlazak iz Vlade.


– Možda nam samo rejting još malo naraste, slavodobitno predviđa naš sugovornik. No, to doista nije šala na prvu loptu. Nikada nijedna Vlada, pa čak ni HDZ-ova za vrijeme Ive Sanadera, nije kroz slične nepogode prolazila neokrznutog rejtinga. Birači su barem privremeno pokazivali nezadovoljstvo. No, Plenkoviću, kako su trenutno i medijski i politički posložene stvari, ništa ne može naštetiti. Zato će i Zdravko Marić biti ministar toliko dugo koliko se to bude sviđalo Andreju Plenkoviću bez obzira na to koliko snažno će pritiskati oporba. Nova prilika bit će tek na jesen kad će se ponovno razgovarati o saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor, ako u međuvremenu opet negdje ne iscuri kakav dokument pa se javnost njime odluči pozabaviti koji dan.


Ni jedno, ni drugo, uvjeravaju nas u HDZ-u, neće uzrokovati nikakve potrese u Vladi, pa ni Marićevu smjenu. Ona će isključivo ovisiti o tome što premijer misli o Mariću. No, zanimljivije je kako isti ljudi procjenu da ni curenje dokumenta, ni odbijanje istražnog povjerenstva zapravo nemaju veze s tim da oporba napada Marića, a da ga HDZ brani sprječavanjem osnivanja povjerenstva.


– Puštanje dokumenta je, kako bi se to nekada reklo, prije naša, HDZ-ova unutarnja stvar. Nije to vani pustio nitko iz oporbe. Nisu naravno svi ni u HDZ-u sretni što je Marić ministar. A, što se tiče povjerenstva siguran sam da odbijanje njegova osnivanja najmanje veze ima s Marićem, a puno više s onim što bi se o nastanku Agrokora, o njegovom poslovanju kroz 25 godina moglo otkriti, a to se osim politike tiče i cijele gospodarske i financijske elite u zemlji, kaže jedan naš sugovornik. Dodaje da su snage kojima nije u interesu da se to sada izvlači na svjetlo dana toliko snažne da bi se u tom slučaju prije kladio na situaciju u kojoj se HDZ odriče ministra financija, nego pristaje na osnivanje povjerenstva.