Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. veljače 2020.
Teške optužbe

Je li LNG na Krku mina o kojoj je govorio Kuščević? "Radovi nisu u skladu s dozvolom"

Foto Orjana Antešić
Foto Orjana Antešić
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 13:38 2019-07-15T13:38:00+02:00

Načelnica Mirela Ahmetović zapitala se nije li krajnje čudno da premijer i predstavnici Vlade kao i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao velika zagovornica projekta u širokom luku zaobilaze Omišalj premda je riječ o strateškom energetskom projektu Republike Hrvatske

"Je li projekt plutajućeg LNG terminala nova nagazna mina o kojoj je govorio Lovro Kuščević nakon što je podnio ostavku na svoju ministarsku dužnost?", zapitala se to na konferenciji za novinare omišaljska načelnica Mirela Ahmetović.

Načelnica je grubo optužila resornog ministra Tomislava Čorića i Vladu da se projekt plutajućeg terminala ne izvodi sukladno izdanoj građevinskoj dozvoli, a o čemu je okupljenim novinarima priložila i foto dokumentaciju prikupljenu morskim putem.

Prema riječima Mirele Ahmetović, izvođač radova umjesto betonskih kesona u gradnji pristaništa koristi betonske pilote što je protivno lokacijskoj i građevinskoj dozvoli odnosno glavnom projektu plutajućeg terminala.

Ono što je posebno zanimljivo je da su radovi na izgradnji plutajućeg terminala počeli na samu Cvjetnicu. Načelnica Ahmetović zapitala se nije li krajnje čudno da premijer i predstavnici Vlade kao i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao velika zagovornica projekta u širokom luku zaobilaze Omišalj premda je riječ o strateškom energetskom projektu Republike Hrvatske.

Čak ni u jeku kampanje za izbore za Europski parlament ni predsjednica ni premijer nisu pa makar na simboličan način došli obilježiti početak gradnje, a zna se koliko političari, pogotovo u kampanji, vole "presijecati vrpce".  

Nije li to u svakom slučaju indikativno, zapitala se u više navrata Ahmetović.

Istaknula je i da je komunalni redar Općine Omišalj 10. srpnja pokušao, a temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu i Zakon o graditeljstvu, obići gradilište plutajućeg LNG terminala, međutim u tome je bio spriječen.

Što se to tamo radi, a da mi Omišljani ne smijemo vidjeti, zapitala se Ahmetović koja nema namjeru stati s borbom protiv ovog, kak ona tvrdi, nezakonitog projekta.

Prijavu zbog gradnje protivno izdanoj građevinskoj dozvoli planira uputiti i uredu Europske komisije u Bruxellesu pogotovo zato što se plutajući terminal sufinancira novcem iz europskih fondova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.