Jovanović predlaže novi pravilnik o ekskurzijama

Javna rasprava: Učenike će na izlete pratiti i policija?

Ingrid Šestan Kučić

Ova je odredba upitna, kaže ravnatelj OŠ Srodči Ivan Vukić i dodaje da se o potrebi za policijskom pratnjom govorilo prije desetak godina, no onda se postavljalo pitanje ima li MUP dovoljno kadra



RIJEKA Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo je uvesti reda među školske izlete, ekskurzije i izvanučioničku nastavu izradom Prijedloga Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Riječ je o dokumentu za koji je javna rasprava otvorena do 27. prosinca, a prema ocjeni člana radne skupine za izradu Pravilnika i direktora Hrvatske udruge putničkih agencija (HUPA) Željka Trežnera radi se o dokumentu koji do sada u hrvatskom školskom sustavu nije postojao. 


– Ovo je prvi put da se pokušava uvesti red među školske izlete. Škole su do sada imale više od deset godina stara pravila, ali to je više bio propisani bon ton nego obveza koje su se morale pridržavati. Smatram Pravilnik korakom više koji obvezuje ravnatelje na transparentnost, kaže Trežner.   

Dio nastave


Navodeći kako generalno pozdravlja odluku o uvođenju Pravilnika, Trežner ipak napominje da u novom dokumentu ima propusta koji bi mogli dovesti do problema, a prvenstveno se radi o odredbi da sredstva za dnevnice učitelja moraju osigurati jedinice lokalne samouprave.



Prema prijedlogu Pravilnika ravnatelji su dužni putničku agenciju izabrati putem javnog poziva, a taj poziv za jednodnevnu izvanučioničku nastavu školska ustanova objavljuje najkasnije tri mjeseca, a za višednevnu izvanučioničku nastavu najkasnije šest mjeseci prije predviđene realizacije. Također, ravnatelj mora imenovati Povjerenstvo za provedbu izvanučioničke nastave javnim pozivom kojeg uz ravnatelja čine i razrednik, učitelj voditelj, predstavnik roditelja, a za učenike srednje škole i predstavnik učenika.





– Ne smatram to dobrim rješenjem, jer poznato je da imamo bogatije i siromašnije jedinice lokalne samouprave. Samim time, nemaju sve jednake mogućnosti za financiranje učiteljskih dnevnica. Ukoliko ravnatelji kruto shvate tu odredbu i ne pokušaju naći sredstva iz drugih izvora to znači da će dio učenika biti zakinut, jer ukoliko ravnatelj ne bude mogao osigurati sredstva za dnevnice, ekskurzije će se organizirati u manjem broju. Bojim se da bi to moglo diskriminirati učenike. Posljedica toga bit će smanjenje broja putovanja, a kultura putovanja stvara se upravo tijekom školovanja. Također, velik dio turističke aktivnosti u Hrvatskoj čine upravo školski izleti i ekskurzije, pojašnjava Trežner. Dodajući kako se na izletu puno više nauči nego u učionici direktor HUPA kao pozitivnu stranu Pravilnika ističe upravo činjenicu da se kroz cijeli dokument o izletima govori kao o dijelu nastave. Pojam maturalnih putovanja uopće se ne koristi, što je, dodaje, dobro, jer u posljednje vrijeme maturalna su putovanja dobila negativnu konotaciju te se vezuju uz opijanje.


Ono što u Pravilnik nije ugrađeno, a o tome se godinama govori odredba je vezana uz datum organiziranja upravo maturalaca koji se prema nepisanom pravilu uglavnom odvijaju u jeku turističe sezone.   

Veliki troškovi


– Bio bih sretniji da je uvedena odredba da maturalna putovanja treba organizirati u periodu niske sezonu, jer takva odredba može biti mjera hrvatske turističke politike. Nije točno da je Hrvatska preskupa. Problem je u tome što se maturalna putovanja organiziraju za vrijeme turističke sezone i jasno je da je u srpnju i kolovozu Hrvatska skuplja od jednog Praga u kojem tada nije sezona. Bilo bi dobro da je takva eksplicitna uputa postavljena, ali nadam se da će ravnatelji biti mudri i planirati putovanja izvan sezone. Također Pravilnik određuje da se određeni broj nastavnih dana namijeni upravo za putovanja, navodi Trežner. 

S činjecom da je školama potreban dokument koji će uvesti red među izlete i ekskurzije slaže se i ravnatelj najveće riječke OŠ Srdoči, Ivan Vukić. No, i on kao i direktor HUPA u odredbi da troškove dnevnica nastavnika na izletima moraju snositi jedinice lokalne samouprave vidi problem, a naglašavajući kako je pitanje imaju li gradovi i općine osigurana sredstva za tu namijenu Vukić ističe da je pod znakom pitanja i odredba da za izlete treba osigurati policijsku pratnju.


– O potrebi za policijskom pratnjom govorilo se prije desetak godina, no onda se postavljalo pitanje ima li MUP dovoljno kadra. Samo u Primorsko-goranskoj županiji ima 56 osnovnih škola i gotovo svakodnevno se organiziraju izleti, navodi Vukić.


Koliko će učitelja pratiti učenike na izletu također je propisano Pravilnikom, a prema Trežneri, ni tu nije pronađeno najsretnije rješenje.


– Propisano je da četvero učitelja prati 43 do 50 učenika, međutim praksa govori da toliki broj učenika prati troje učitelja. Odredba da na 14 učenika dolazi jedan učitelj također može povećati troškove putovanja, što opet može dovesti do smanjenja njihovog broja, zaključuje Trežner.