Predsjednik Sabora

Jandroković: ”Stav predsjednice je dramatičan, aferu SMS treba riješiti”

P. N.

Vijeće za nacionalnu sigurnost bit će sazvano kad za to bude potrebe



Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je priopćenje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem ona “najodlučnije odbacuje bilo kakve konstrukcije o njezinoj navodnoj umiješanosti u navodno rušenje Vlade premijera Andreja Plenkovića, a takvu konstrukciju drži izravnim političkim udarom na državne institucije”, prenosi N1.


U priopćenju s Pantovčaka se, između ostalog, navodi da je “još 26. listopada o.g. predsjedniku Vlade predložila sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, međutim na taj prijedlog ni do danas nije dobila odgovor”.


Jandroković kaže da vjeruje da će se dogovoriti sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost kada za to bude potrebe. Znači li to da sada potrebe još nema?




“Teško mi je procijeniti, trebao bih vidjeti razloge za stav predsjednice. Vidio sam da je on dramatičan. Nisam vidio na koji dio iskaza gospodina Varge se ona poziva. Treba razgovarati. Aferu treba riješiti”, rekao je Jandroković.


U priopćenju iz Ureda predsjednice navodi se da je riječ o najsnažnije udaru na institucije, a da premijer ništa ne poduzima. Jandroković se ne slaže: “Mislim da priopćenje nema tako dramatičan ton. Upozorenje da se vrši udar na institucije jest dramatično, ali samo spominjanje premijera nije toliko dramatično”.


Je li zaista riječ o udaru na institucije?


“Čim se otvorilo pitanje tzv. afere SMS i kada je iscurila informacija iz sigurnosnog sustava, to je bilo nešto što se trebalo utvrditi – što se dogodilo, tko je to učinio, postoji li neka šira grupa ljudi koja to čini… E sad, je li to razlog za sjednicu Vijeća, trebamo li zbog toga dizati tenzije, u to nisam siguran. Podržavam inicijativu da o tome razgovaramo, nije mi važna forma, je li to Vijeće ili nešto drugo”, smatra Jandroković.