Novi poslovnik

Jandroković: Šef Sabora nema faraonske ovlasti, SDP-ovi prijedlozi neće proći

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Mijenjanje Poslovnika trajat će duže nego je, po mojem mišljenju trebalo biti, no držimo se procedure, to je demokracija i kad se steknu uvjeti imat ćemo novi Poslovnik«, rekao je Jandroković



Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije u ponedjeljak precizirao kad bi Sabor mogao izmijeniti svoj Poslovnik, no poručio je kako će predsjedniku Sabora ostati ovlast da određuje dnevni red te da stanki, kakve sada poznajemo, više neće biti.


»Mijenjanje Poslovnika trajat će duže nego je, po mojem mišljenju trebalo biti, no držimo se procedure, to je demokracija i kad se steknu uvjeti imat ćemo novi Poslovnik«, rekao je Jandroković u emisiji S Markova trga Hrvatskog radija.


Na Poslovnik je, naveo je, podnijeto preko 500 amandmana, što »sigurno» traži 20 sati rasprave o njima, a sve mora proći i Odbor za Ustav i Poslovnik. Smatra kako nema potrebe da taj akt ide u dva čitanja.


Ljude ne zanima da se bavimo sami sobom




Bitnim ističe da je, po prvi put, o Poslovniku provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. »Interes je bio iznimno mali, što pokazuje da ljude ne zanima da se bavimo sami sobom, nego ih zanimaju teme njima relevantne«, rekao je predsjednik Sabora. Podsjetio je da je o Poslovniku na nekoliko sjednica raspravljao Obor za Ustavu, te da je bilo međustranačkih konzultacija.


Jandroković je neizravno poručio kako neće proći SDP-ovi prijedlozi kojima ta stranka uvjetuje podršku Poslovniku. SDP, naime, traži da stanke ostanu ujutro te da oporbeni prijedlozi dođu na dnevni red u razumnom roku.


»Moraju definirati što je razumni rok, čini mi se da traže da njihove točke dolaze ili jednom tjedno ili u drugoj dinamici. To bi značilo da oni u stvari utvrđuju točke o kojima će se razgovarati, a to je nešto što je bilo u nadležnosti predsjednika Sabora od kad je modernog Sabora«, naglasio je.


Predsjednik Sabora nema faraonske ovlasti


Otklonio je teze o faraonskim ovlastima predsjednika Sabora.


»Predsjednik nema takve ovlasti, jedina prava mu je određivanje dnevnog reda, to je ovlast koja mora ostati u njegovoj nadležnosti«, kaže Jandroković i poručuje kako SDP »lukavo» pokušava promijeniti dosadašnju, 28 godina dugu praksu da predsjednik Sabora određuje dnevni red.


»S obzirom na konzultacije koje smo napravili unutar vladajuće većine, tako će i ostati«, poručio je.


Naglasio je i da stanke u sadašnjoj formi više neće opstati. Izmijenit će se u sat vremena slobodne rasprave, između 13 i 14 sati, kada će svaki klub moći govoriti o bilo kojoj temi u trajanju od 5 minuta, a to će im, tvrdi, osigurati da može planirati rad i dinamiku rada Sabora.