Reakcija na Milinovićevu ostavku

Jandroković: Onaj tko pokuša destabilizirati Vladu ne misli dobro Hrvatskoj

Hina

"Smirio bih strasti. Osobu koju je predložio ministar Ćorić za čelnog čovjeka Nacionalnog parka Plitvička jezera predlaže ministar, a ne Vlada, na prijedlog stručnog povjerenstva. Dakle, to je bila odluka stručnog povjerenstva da se radi o najstručnijem čovjeku koji bi najkvalitetnije trebao raditi taj posao", izjavio je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskoga sabora



ZAGREB Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković odbacio je u četvrtak špekulacije da u HDZ-u postoji frakcija koja pokušava destabilizirati premijera Andreja Plenkovića, te poručio da onaj tko pokušava destabilizirati Vladu ili vladajuću većinu ne misli dobro Hrvatskoj.


Ličko-senjskog župana Darka Milinovića, koji je podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-a u toj županiji iz prosvjeda jer je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić novim ravnateljem Nacionalnog parka Plitvička jezera imenovao Tomislava Kovačevića, a ne kandidatkinju ličko-senjskog HDZ-a,, Jandroković je pritom pozvao na smirivanje strasti.


Treba smiriti strasti, najvažnija je stručnost


“Smirio bih strasti. Osobu koju je predložio ministar Ćorić za čelnog čovjeka Nacionalnog parka Plitvička jezera predlaže ministar, a ne Vlada, na prijedlog stručnog povjerenstva. Dakle, to je bila odluka stručnog povjerenstva da se radi o najstručnijem čovjeku koji bi najkvalitetnije trebao raditi taj posao”, izjavio je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskoga sabora.




Jandroković smatra da u svijetlu dobrih ekonomskih pokazatelja, proračunskog suficita, ali i izazova kao što su nagodba oko Agrokora i situacija sa Slovenijom, treba smiriti tenzije i staviti javno dobro ispred pojedinačnih stajališta.


“Razgovarat ćemo, tražiti najbolja rješenja, ali isto tako naglašavam da stručnost u odabiru kadrova, kao što je mjesto čelnog čovjeka Nacionalnog parka Plitvička jezera ima prioritet u odnosu na ostale karakteristike predloženih ljudi. Vrh HDZ-a i Vlada inzistiraju na javnom interesu i javnom dobru, pa će se svi morati prilagoditi i prihvatiti takve stavove i pozicije”, kazao je Jandroković.


Ocijenio je kako HDZ stabilan bez obzira na pokušaje s raznih strana da se destabilizira. “Rekonfiguracijom u Hrvatskom saboru obranili smo većinu, i tu većinu držimo stabilnom i držat ćemo ju stabilnom sasvim sigurno do 2020.”, uvjeren je Jandroković.


“U ovom trenutku bilo tko tko pokuša destabilizirati Vladu ili vladajuću većinu sasvim sigurno ne misli dobro Hrvatskoj”, ustvrdio je.


Jandroković je također odbacio špekulacije da u HDZ-u postoji frakcija koja pokušava destabilizirati Plenkovića. “Postoje možda nezadovoljni pojedinci koji smatraju da nisu ispunjene njihove osobne ambicije pa iz tog razloga dižu tenzije. Sasvim sigurno nitko tko želi dobro HDZ-u ne bi u ovome trenutku išao na izazivanje bilo kakvih unutarstranačkih nestabilnosti”.


Na novinarski upit o tome da nezadovoljnici u stranci navodno pozivaju natrag Tomislava Karamarka rekao je da o tome nema spoznaja i da su to samo “medijska nagađanja”. “Kao što su rekli neki naši politički konkurenti, Hrvatska raste pa nema razloga za povratak na staro”, dodao je.


Protiv pritisaka na Vladu u vezi razgraničenja sa Slovenijom


Komentirao je i najavu branitelja Petra Janjića Tromblona da će zajedno s drugim braniteljima u Savudrijsku valu dovesti 100 brodica, ako Vlada ne riješi problem morskog razgraničenja sa Slovenijom u roku tri dana.


“Takva pitanja rješavaju se dogovorom dviju strana i ne može samo jedna strana riješiti taj problem. A ovdje moramo biti razboriti i vrlo mudri, politika se vodi razumom, a ne srcem. Razumijem i one koji su možda nervozni no treba tražiti rješenja koja će biti prihvatljiva za Hrvatsku, a do toga neće doći naglim potezima već strpljivo i razborito”.


Naglasio je da Hrvatska neće pristajati ni na kakve ultimatume s druge strane ali ne bi bilo dobro da netko s hrvatske strane bezrazložno diže paniku i vrši pritisak na Vladu.


O sudbini požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića rekao je da nakon svega što se dogodilo očekuje njegovu ostavku, a ako to ne učini o tome će razgovarati stranačka tijela . “Vjerujemo da će biti dovoljno mudrosti s njegove strane i da će to učiniti”, dodao je Jandroković.