Predsjednik Sabora

Jandroković: ”Nema rekonstrukcije Vlade”

Hina

Vladajuća većina je stabilna, napravili smo je sa zastupnicima iz Bandićeva, HNS-ova i Kluba manjina, ta koalicija će trajati i dalje, naglasio je, a za propitivanje spomenutih motiva uputio je na Bandića i njegove suradnike.



Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ponovno je u ponedjeljak odbacio mogućnost rekonstrukcije Vlade, te ponovio kako je ta tema ubačena u medijski prostor, »vrti se i onda će nestati«.


»Odbacujem bilo kakvu mogućnost izbacivanja nekog iz koalicije ili rekonstrukciju Vlade. To u ovom trenutku uopće nije tema, ona je ubačena u medijski prostor, samo se vrti i onda će nestati«, rekao je Jandroković na Hrvatskom radiju upitan za motive Milana Bandića čiji Klub najavljuje novog, 13. zastupnika, a krenuo je od jednoga.Vladajuća većina je stabilna, napravili smo je sa zastupnicima iz Bandićeva, HNS-ova i Kluba manjina, ta koalicija će trajati i dalje, naglasio je, a za propitivanje spomenutih motiva uputio je na Bandića i njegove suradnike.

Ustvrdio je kako velik broj prelazaka zastupnika iz kluba u klub, čemu se ove godine svjedočilo u Saboru više nego ikad, nije jedinstven u Hrvatskoj, da toga ima i u drugim parlamentima.


O prelascima pitajte Bernardića, ne mene


Fluktuacija je velika, ali ključni izvor zastupnika koji mijenjaju stranačke boje su zastupnici SDP-a, rekao je Jandroković koji drži da o tome, umjesto njega, treba pitati Davora Bernardića, tim više jer svi zastupnici ne odlaze zbog sinekura.Predsjednik Sabora zadovoljan je učincima promijenjenog Poslovnika, ne i činjenicom da u medijima i javnosti prostor ne dobivaju dobro pripremljeni i zastupnici sa sadržajnim raspravama. Da nismo mijenjali Poslovnik, uz ovakvu dinamiku iz Vlade, vjerojatno ne bi mogli normalno raditi, našli smo solidnu mjeru, u kojoj se može reći sve potrebno o temi i osigurati učinkovit rad, smatra Jandroković.Kaže kako oni koji žele destruktivno djelovati i dalje to čine, ali manje nego po starom Poslovniku, poručuje kako nije zadovoljan percepcijom Sabora kod građana, ni kvalitetom rasprava, ponašanjem pojedinih zastupnika. Zasjedali smo 117 dana, najviše u zadnjih deset godina, radi se o ogromnom poslu koji je u sjeni poruka koje odlaze iz Sabora, kaže njegov predsjednik te tumači kako građani vide da dio zastupnika nasilnim stilom namjerno skreće pozornost na sebe.Poziva da se »prenose« zastupnici koji se kvalitetno pripremaju za raspravu, uvjeren da bi, kad bi takvi dolazili u prvi plan, percepcija Sabora bila puno bolja.To vam je kao da na nogometnoj utakmici ne prikazujete golove, nego samo grube faule u kojima su igrači dobivali žute i crvene kartone, bio je slikovit predsjednik Hrvatskog sabora.