Predsjednik Sabora

Jandroković: Najbolje bi bilo da Povjerenstvo odluči o izuzeću Novaković u Plenkovićevu slučaju

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao bi sutra raspravljati tko je nadležan za odluku o izuzeću Novaković, a HDZ je već danas zatražio skidanje te točke s dnevnog reda. Jandroković je ocijenio da ta odluka jest pravno dvojbena i da je treba prepustiti pravnim stručnjacima, koji to znaju najbolje, i onda vidjeti kako nastaviti dalje



ZAGREB Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je ocijenio da bi bilo najbolje da samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donese odluku o izuzeću predsjednice Nataše Novaković u slučaju premijera Andreja Plenkovića, što je zatražio u aferi Hotmail.


Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao bi sutra raspravljati tko je nadležan za odluku o izuzeću Novaković, a HDZ je već danas zatražio skidanje te točke s dnevnog reda. Jandroković je ocijenio da ta odluka jest pravno dvojbena i da je treba prepustiti pravnim stručnjacima, koji to znaju najbolje, i onda vidjeti kako nastaviti dalje.


»Prema našim tumačenjima za tu odluku nije nadležan Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a tko je nadležan, zahtjevno je pitanje i odgovor ću prepustiti pravnoj struci da kaže konačnu riječ«, poručio je Jandroković, dodavši da je možda najbolji put da samo Povjerenstvo donese odluku o izuzeću Novaković.




Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije odlučivao je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem Novaković. Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu, bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.


Jandroković je danas novinarima ponovio da ne osjeća odgovornost za izborni podbačaj HDZ-a. »Iako nismo ostvarili pet mandata koliko smo željeli, ostvarili smo najbolji rezultat od svih ostalih stranaka. Razgovarat ćemo zašto nismo došli do cilja koji smo željeli, a nakon toga ćemo vas izvijestiti o zaključcima«, najavio je.


Novinare je zanimalo i kada će HDZ raspravljati o rezultatima izbora za Europski parlament i hoće li biti kakvih posljedica, a Jandroković je kazao da je pred njima sada obilježavanje 30 godina HDZ-a u ponedjeljak 17. lipnja, »što je velik događaj za stranku jer već 30 godina uspješno djelujemo«. Kada to prođe, onda ćemo razgovarati kada će biti sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i onda ćemo donijeti odgovarajuće zaključke, najavio je.


Naglasio je i da ne zna razloge zbog kojih je ponovno odgođena Skupština Ličko-senjske županije i da se nada da će se u skoro vrijeme održati i da će se postići dogovor. Ovo nije pritisak na Darka Milinovića da odstupi nego je to pitanje našeg lokalnog HDZ-a, jer mi s državne razine želimo da se završi to pitanje i postigne dogovor, međutim, odluke o tome donosi županijski HDZ, dodao je.


Jandroković se osvrnuo i na uhićenja ravnatelja nacionalnih parkova Brijuni i Kopački rit pod sumnjom da su pogodovali u natječajima, istaknuvši da nema sve informacije o tome, ali vjeruje institucijama. »Nadležna državna odvjetništva rade svoj posao i oni koji su se ogriješili o zakon, moraju odgovarati«, poručio je Jandroković, a na pitanje vrijedi li to za sve neovisno o tome iz koje stranke dolaze, odgovorio je da bi »bilo strašno kada bi netko zbog stranačke pripadnosti mogao kršiti zakon i da takvo što u Hrvatskoj danas nije moguće«.


Upitan brine li ga što kršenja zakona ima i u HDZ-u, odgovorio je da »kao što je rekao jučer državni odvjetnik, kada je govorio o policiji, tako je i u strankama – u svakom žitu ima kukolja«.