Program ruralnog razvoja

Jakovini zbog loše računice potpora packa iz Bruxellesa

Bojana Mrvoš Pavić

Sudeći po »packi« koju je zbog lošeg programa Komisija opet dala Ministarstvu, netko tamo i dalje sjedi na ušima, i ne sluša zadane upute kako se program piše. Na više mjesta Bruxelles zamjera Ministarstvu kako u glavnom dokumentu programa navodi jedne iznose potpora, a u prilozima druge, različite



ZAGREB  »Poštovani budući korisnici Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine, program je konačno priveden kraju i 16. srpnja je njegova finalna inačica poslana na očitovanje u Europsku komisiju. Tome je prethodilo nekoliko tjedana intenzivnih konzultacija s nadležnim službama u Bruxellesu o otklanjanju posljednjih nedostataka tehničke prirode«, poručilo je u srpnju Ministarstvo poljoprivrede onima koji čekaju na dosad najizdašnija sredstva iz bogatih strukturnih fondova EU-a.


  »Intenzivne konzultacije«, po svemu sudeći, ni ovaj put nisu urodile plodom, jer je Europska komisija, drugi put dosad, Ministarstvu program vratila na doradu i ispravke, navodeći čak 377 svojih zamjerki.


Program ruralnog razvoja 2014-2020. godine mora biti usklađen sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU-a najkasnije do početka iduće godine, pa se postavlja pitanje kad će, i hoće li tako skoro hrvatski seljak dobiti išta od obećanog.




  Sudeći po »packi« koju je zbog lošeg programa Komisija opet dala Ministarstvu, netko tamo i dalje sjedi na ušima, i ne sluša zadane upute kako se program piše. Na više mjesta Bruxelles zamjera Ministarstvu kako u glavnom dokumentu programa navodi jedne iznose potpora, a u prilozima druge, različite.


 Drugim riječima, riječ je o primjedbama koje je lako popraviti, no takvi se, »tehnički« propusti nisu smjeli niti dogoditi. Isto tako, neki iznosi potpora koje program navodi veći su od onih koje dozvoljava EU Uredba o potpori ruralnom razvoju iz zajedničkog Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.