Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2019.
Program ruralnog razvoja

Jakovini zbog loše računice potpora packa iz Bruxellesa

Foto Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva
Foto Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2014. u 7:15 2014-10-30T07:15:00+01:00

Sudeći po »packi« koju je zbog lošeg programa Komisija opet dala Ministarstvu, netko tamo i dalje sjedi na ušima, i ne sluša zadane upute kako se program piše. Na više mjesta Bruxelles zamjera Ministarstvu kako u glavnom dokumentu programa navodi jedne iznose potpora, a u prilozima druge, različite

ZAGREB  »Poštovani budući korisnici Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine, program je konačno priveden kraju i 16. srpnja je njegova finalna inačica poslana na očitovanje u Europsku komisiju. Tome je prethodilo nekoliko tjedana intenzivnih konzultacija s nadležnim službama u Bruxellesu o otklanjanju posljednjih nedostataka tehničke prirode«, poručilo je u srpnju Ministarstvo poljoprivrede onima koji čekaju na dosad najizdašnija sredstva iz bogatih strukturnih fondova EU-a.

  »Intenzivne konzultacije«, po svemu sudeći, ni ovaj put nisu urodile plodom, jer je Europska komisija, drugi put dosad, Ministarstvu program vratila na doradu i ispravke, navodeći čak 377 svojih zamjerki.

Program ruralnog razvoja 2014-2020. godine mora biti usklađen sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU-a najkasnije do početka iduće godine, pa se postavlja pitanje kad će, i hoće li tako skoro hrvatski seljak dobiti išta od obećanog.

  Sudeći po »packi« koju je zbog lošeg programa Komisija opet dala Ministarstvu, netko tamo i dalje sjedi na ušima, i ne sluša zadane upute kako se program piše. Na više mjesta Bruxelles zamjera Ministarstvu kako u glavnom dokumentu programa navodi jedne iznose potpora, a u prilozima druge, različite.

 Drugim riječima, riječ je o primjedbama koje je lako popraviti, no takvi se, »tehnički« propusti nisu smjeli niti dogoditi. Isto tako, neki iznosi potpora koje program navodi veći su od onih koje dozvoljava EU Uredba o potpori ruralnom razvoju iz zajedničkog Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka