Ministar poljoprivrede

Jakovina napustio SDP i prozvao vodstvo stranke za izborni neuspjeh

Hina

Tihomir Jakovina, Foto: D. JELINEK

Tihomir Jakovina, Foto: D. JELINEK

Stranka se pretvorila u front gdje dominiraju gruba podmetanja i spletkarenja, koja su samo nastavak stvaranja jedne nezdrave i negativne atmosfere u stranci«, ocjenjuje Jakovina



Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića i bivši predsjednik brodsko-posavskog SDP-a, obavijestio je vodstvo stranke da napušta SDP, a kao razlog naveo je katastrofalan izborni rezultat SDP-a u Slavonskom Brodu te nedopustivo podmetanje i spletkarenje unutar stranke za koje proziva predsjednika stranke Davora Bernardića.


Jakovina, sada već bivši član slavonskobrodskog SDP-a, pismom je obavijestio stranačko vodstvo da s 18. prosinca 2017. izlazi iz stranke, a kao jedan od razloga navodi rezultat koji je na izborima u svibnju 2017. g. postignut u Slavonskom Brodu ističući da je on »katastrofalan i velika sramota za SDP« nakon što je SDP-ov kandidat za gradonačelnika osvojio svega 7,09 posto glasova, a stranka s partnerima na listi za gradsko vijeće 10,13 posto ili tri od 25 vijećnika.


»To je uvjerljivo najlošiji izborni rezultat ikada«, ističe Jakovina te proziva članove stranke za političku trgovinu u predstavničkim tijelima u Slavonskom Brodu, te uhljebljivanje stranačkih poslušnika u nadzorne odbore i upravna vijeća gradskih tvrtki.




Riječ je o izbornoj blamaži »Berinih dečki«, ocjenjuje Jakovina koji šefa stranke Davora Bernardića proziva za izostanak analize debakla na lokalnim izborima u Slavonskom Brodu i Zagrebu te za obračun protiv neistomišljenika.


»Ukratko, stranka se pretvorila u front gdje dominiraju gruba podmetanja i spletkarenja, koja su samo nastavak stvaranja jedne nezdrave i negativne atmosfere u stranci«, ocjenjuje Jakovina.


Posebno se osvrće na prvi krug izbora za predsjednika i članove Predsjedništva i Gradskog odbora slavonskobrodskog SDP-a, 16. prosinca, navodeći da je mjesec i pol prije redovnih stranačkih izbora imenovan potpredsjednik stranke Raiko Ostoiić za povjerenika brodskog SDP-a te raspuštena gradska organizacije stranke.


Vodstvo stranke optužuje za izborni inženjering – prekrajanje popisa članova stranke, izbacivanje »nepoželjnih« članova zbog neplaćanja članarine, primanje nepoznatog broja novih članova, uskraćivanje podataka svim sudionicima u izborima, plaćanje (navodno 100 kuna po glasu) pripadnicima romske nacionalne manjine koje se dovozilo kombijima na glasanje.


Ističe da su takve unutarstranačke prljavštine i metoda »blago rečene nedopustive (ili čak kriminalne) i nemaju nikakve veze sa socijaldemokracijom niti politikom uopće, već samo s osobnim probitkom i koristoljubljem nečasnih pojedinaca«.


Sve to, piše Jakovina, dobro znaju članovi i simpatizeri brodskog SDP-a, to se komentira i među samim građanima i biračima koji to s gnušanjem kritiziraju, tako da bi i budući izborni rezultati mogli biti isti ili još lošiji.


Razlog je to, kaže, i što nakon gotovo 18 godina vrlo aktivnog članstva u SDP-u donosi odluku koju nikad nije mislio da će donijeti.


»Odlučio sam izaći iz SDP-a jer ne mogu dozvoliti da Brođani moje ime vežu uz djela i aktivnosti »Berinih dečki« i društva. Ne ostajem u stranci koja polako, ali sigurno gubi kompas i osjećaj za vrijednosti koje bi trebala zastupati«, kaže Jakovina.


»Možda sam previše kritičan, ali i meni kao i velikom broju naših birača nije jasno da to radiš uz odabir takvih nečasnih pojedinaca kao bliskih suradnika, istodobno se blamirajući pozivima i koketiranjem s Mostom«, kaže Jakovina.


Bernardića proziva i za bespredmetne kritike za korupciju HDZ-ovih gradonačelnika dok mu Željko Sabo nakon odslužene zatvorske kazne za političku korupciju postaje predsjednik gradske organizacije u Vukovaru.


Proziva ga i za »količinu gluposti« koju izgovara za saborskom govornicom, nebrigu i nedostatno uvažavanje SDP-ovih gradonačelnika i načelnika općina te dopuštanje svojoj podobnoj ekipi da protiv tih kolega spletkare i podmeću kroz svoje prljave unutarstranačke igre.


Jakovina navodi i da se još prije godinu dana sam povukao iz aktivne politike, vratio se u svoj rodni grad, a sada i formalno izlazi iz stranke te poručuje i da svoj izlazak iz stranke neće medijski obrazlagati niti davati bilo kakve izjave.