Nedjelja, 29. studenog 2015.
Predstavljen novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Jakovina: Nema više prodaje poljoprivrednog zemljišta, novi model je zakup na 50 godina

Foto Goran Sebelić/Cropix
Foto Goran Sebelić/Cropix
Autor: HINA
Objavljeno: 24. ožujka 2013. u 11:15

Kandidat za istarskog župana na idućim lokalnim izborima Damir Kajin kazao je kako je zakon trebalo promjeniti prije svega jer su pojedini gradonačelnici i načelnici u Istri, »počeli igrati Bogova i ponašati se kao da dijele svoju djedovinu a ne imovinu države i zajednice«

PULA – Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina govoreći danas u Puli o novom Zakonu u poljoprivrednom zemljištu istaknuo je kako on donosi ubrzavanje raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, povećanje njegova korištenja, stavljanje u funkciju do sada nekorištenog zemljišta te transparentniji sustav iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta.

»Od 890 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u deset godina stavljeno je u funkciju manje od 30 posto, odnosno samo 262 tisuće hektara«, rekao je na konferenciji za novinare ministar Jakovina.

Dodao je kako ovim zakonom nema više prodaje poljoprivrednog zemljišta već je osnovni model raspolaganja dugogodišnji zakup na 50 godina, uz neke iznimke da se može dati prijelazno zakup na pet godina.

Zbog svega navedenog, rekao je Jakovina, predloženi zakon ukida programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koje su radile i taj postupak provodile jedinice lokalne samouprave već će postupak raspolaganja provoditi Agencija za poljoprivredno zemljište putem procedure koja će, kazao je, biti puno brža, učinkovitija i transparentnija.

»Bilo je puno napada da je to dodatna centralizacija, no tvrdim da je to samo preuzimanje odgovornosti«, ocijenio je ministar poljoprivrede, dodavši kako će jedinice lokalne samouprave biti uključene u svakom trenutku, od prikupljanja dokumentacije do sudjelovanja u povjerenstvu za odabir i dodjelu zakupa.

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin rekao je kako je ovaj zakon korak naprijed u sprječavanju zlouporabe poljoprivrednim zemljištem, kako onog državnog i javnog tako i onog u privatnom vlasništvu.

Kandidat za istarskog župana na idućim lokalnim izborima Damir Kajin kazao je kako je zakon trebalo promjeniti prije svega jer su pojedini gradonačelnici i načelnici u Istri, »počeli igrati Bogova i ponašati se kao da dijele svoju djedovinu a ne imovinu države i zajednice«.

»U tome ih se trebalo jednostavno zaustaviti jer su počeli zemljom mešetariti te privatno stavljati ispred javnog«, kazao je Kajin, dodavši kako »nisu svi mešetarili, već su to činili oni koji su trebali spriječiti mešetarenje odnosno čelnici Istarske županije, gradova i općina pa i DORH-a odobravajući takve ugovore«.

»To je otimačina, a ne samo mešetarenje. Zemlju kupuju župani, načelnici, pročelnici i direktori velikih tvrtki, samo ne oni koji bi trebali tu zemlju obrađivati«, zaključio je Kajin.

Dodao je kako je uvjeren da svaki od pedesetak najviđenijih IDS-ovaca ima na desetke hektara poljoprivrednog zemljišta, velika većina je u zakupu, ali je mnoga i u vlasništvu.

Komentari

9
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Slaviša Vajner - Čiča
  Slaviša Vajner - Čiča   Objavljeno: 25. ožujka 2013. u 16:17

  NAPOKON ! Bravo Jakovina. Dobro si sve ono u Saboru izdrža. Neka sam i to doživio. NEMA VIŠE "TKO JE JAMIO JAMIO!" A Vas gospodo ja ne razumim. Što bi ste Vi htjeli? Po istom i jare i pare. E ne može više. Finili su Mare bali. Slijedeći je korak osnivanje Agencija, početak njihovog rada, ali MOLIM NE ZABORAVITI OSNOVNO PRAVILO DOBROG POSLOVANJA I UPRAVLJANJA ILI GOSPODARENJA: KONTROLA RADA!!! Tek tada će biti rezultata. Vozdra! PS. Slično ili isto moglo bi se primjeniti i na ostale oblike društvenog/državnog/javnog dobra, npr. za VODU!?

 • mossudimaquina
  mossudimaquina   Objavljeno: 25. ožujka 2013. u 1:52

  kasno prevrtljiva balkanska komunjara na kosovo stize. svekolike otimacine u balkanskoj hrvatskoj bananovini traju vec 20ak godina, pod budnim kajinovim okom.

 • transparentna
  transparentna   Objavljeno: 24. ožujka 2013. u 19:50

  Kajinu - gdje ste bili kad je grmilo, kad je sijevalo...... ? Oblačili ste novi mantil - po mjeri.

 • Saragar
  Saragar   Objavljeno: 24. ožujka 2013. u 16:45

  Socjalizam je vjecan, novi Papa Francek je najbolji smjerokaz novog starog ali dobrog poretka.
  Dolazak je tih a panika se osjeca u redovima HDZ-a i HSP...hahaha
  Luzeri su Karamarkovi podanici.... No pasaran u Istri i Kvarneru.

 • the best
  the best   Objavljeno: 24. ožujka 2013. u 15:45

  Luzerska partija koja neće izdržati cijeli mandat želi Hrvatskoj nametnuti nešto za rok od 50 godina !!!??? To treba procesuirati !!!

 • F.Čabrijan
  F.Čabrijan   Objavljeno: 24. ožujka 2013. u 14:32

  A što ovim mladokomunistima pada na pamet da će za pedesetgodina opet socijalizam i osnivanje kombinata?Država je u "ime naroda" došla do te zemlje, pa je zemlju u ime interesa smanjenja dugova države, tu zemlju trebala PRODATI sadašnjim poljoprivrednim proizvođačima. Ali ne, neka usijana glava je odlučila da se zemlja da u zakup, no, neka usijana glava je odlučila prodati zlatnu koku Croatia osigruranje i HPB. Toliko o ljudima negativne selekcije koji vode ovu državu.

 • nada.jelinic#starcevic
  nada.jelinic#starcevic   Objavljeno: 24. ožujka 2013. u 14:03

  A Kajin je kao, nevin. Jer je dosad u IDS-u bio slijep kod zdravih očiju. Možda sam malo preoštra, možda Kajin nije bio važna osoba u IDS-u, možda je bio samo mali bulin.

 • goleo
  goleo   Objavljeno: 24. ožujka 2013. u 13:30

  Trio "Pegla"- "Mi imamos mnogos problemos"-posebno Kajin koji pristaje da mu država upravlja sa svime pa i zemljištem. izgubljen u svemiru.