Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Šef IDS-a o "pomirenju" s Milanovićem

Intervju Jakovičić: Suradnji s SDP-om nema alternative

Ivan Jakovčić / Foto Nenad REBERŠAK
Ivan Jakovčić / Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2014. u 21:55 2014-01-29T21:55:14+01:00

Današnji HDZ puno je tužniji od onoga iz vremena Franje Tuđmana. Današnji HDZ naziva SDP zločinačkom organizacijom, to je suludo. Mislim da si je Tomislav Karamarko time zabio najgori mogući autogol koji će imati dugoročni utjecaj na HDZ i njegov ugled u Hrvatskoj i naravno EU.

Nakon godinu dana apsolutne šutnje između šefa SDP-a Zorana Milanovića i šefa IDS-a Ivana Jakovčića, u petak se napokon zajedno susrela vladajuća koalicija, u kojoj su uz SDP i IDS, i HNS i HSU. Ratne sjekire između Zagreba i Istre su zakopane, Milanović i Jakovčić su »progovorili«, i to netom prije nego će Jakovčić, nakon doslovce 23 godine, IDS na izbornom saboru 14. veljače prepustiti drugima, mlađima, a on sam vjerojatno postati počasni predsjednik stranke. Razgovarali smo o budućnosti Vlade, koalicije, ali i IDS-a i Istre.

  S kojim ste se dojmom i zaključcima rastali nakon susreta četvorke u Banskim dvorima prije nekoliko dana?

  – Poslali smo odlučnu poruku o tome da smo svjesni da je naša koalicija posijala velika očekivanja prije dvije godine, ali da se nažalost velik dio toga i nije realizirao. Neki pomaci ipak su učinjeni i na tom tragu razgovarali smo kako dalje do kraja mandata. Svjesni smo da bez realizacije konkretnih gospodarskih projekata nema boljitka i da se politika mora baviti temama bitnim za ekonomiju. Previše je suza i tuge na licima naših sugrađana, a premalo osmjeha. Svjesni smo toga. I to je najveća poruka našeg susreta.

   Uvijek za dijalog

Što vam je Zoran Milanović rekao kad ste se prvi put čuli nakon više od godinu dana?

  – Mediji su pisali da smo se prvi put sastali nakon dvije godine, no vi znate da to nije istina. U prvoj godini redovito smo se sastajali, i takvu komunikaciju priželjukujemo i dalje. Da, mi smo se telefonski čuli i prije ovog susreta u Banskim dvorima. Zvali su me iz njegovog ureda već ranije, i prvi put smo razgovarali o euroizborima, a drugi put o donošenju ustavnih promjena i podršci IDS-a. Nazvao me iz Bruxellesa, to se sjećam. Meni je tada postalo jasno da predstoji novo razdoblje u našim odnosima. Susret u petak odradili smo u najboljem tonu, svjesni zajedničke odgovornosti prema zemlji. Neovisno što IDS čini manji dio ove vladine koalicije, želimo imati svoj dio odgovornosti.

  Što vam je sve ovo onda uopće trebalo?

  – Ja nisam osoba kojoj treba postaviti to pitanje. Uvijek sam bio za dijalog. Nadam se da nitko nije imao figu u džepu ni sada, da slijedi zajednički nastup na euroizborima, predsjedničkim i na kraju parlamentarnima, koji slijede.

  Kad ćete potpisati sporazum za izbore za Europarlament na kojima ćete biti na 4. mjestu na zajedničkoj listi?

  – Uskoro.

  Kakva će sada biti suradnja IDS-a i SDP-a u Istri, nakon ovoga pomirenja?

  – Upravo u svjetlu dobrih dogovora, već sam pozvao istarski SDP na suradnju. Vjerujem da je građanima Istre, kao i Hrvatske, dosta politiziranja i svađa, da žele konkretne rezultate. IDS to može dati građanima Istre, zajednička Vlada građanima Hrvatske. Očekujem podršku SDP-a županu Flegi u Skupštini Istre. Mislim da je ovaj susret u Zagrebu značio važan preokret, nakon lokalnih izbora na kojima je SDP vrlo oštro krenuo na IDS.
 
 

Karamarkov autogol

Osjećate li se kao pobjednik sada?

  – Ne želim na taj način razgovarati. Želim da zajedno pobijedimo na euroizborima, pa onda i na predsjedničkih izborima.

  IDS će dakle podržati kandidata Ivu Josipovića kao zajedničkog kandidata koalicije?

  – Naravno.

  Je li u IDS-u bilo iznenađenih jer ste popustili Milanoviću?

  – Bilo je onih koji su me pitali što je sad to. Ali nakon žestokih napada SDP-ovih pojedinaca ili dodvorica, i našeg velikog naprezanja da ponovno pobjedimo na lokalnim izborima u svibnju u Istri, vrijeme je da shvatimo da nema alternative suradnji sa SDP-om. Pogledajte koga imamo na drugoj strani! Valjda je to jasno i SDP-u.

  Mislite na HDZ kao lošu oporbu?

  – Današnji HDZ puno je tužniji od onoga iz vremena Franje Tuđmana. Današnji HDZ naziva SDP zločinačkom organizacijom, to je suludo. Kad bi to bio stav nekog predsjednika nekog navažnog HDZ-ovog ogranka, još bih shvatio – ali to je stav predsjednika HDZ-a. To ne može biti stav predsjednika HDZ-a. Račan, Tomac, ljudi koji su stvarali SDP nisu i ne mogu biti zločinci. Naravno to je najmanje sadašnji SDP. Za mene koji sam preko 23 godine u hrvatskoj politici, to je neprihvatljivo. Mislim da si je Tomislav Karamarko time zabio najgori mogući autogol koji će imati dugoročni utjecaj na HDZ i njegov ugled u Hrvatskoj i naravno EU.

  Komentatori su nakon sastanka u petak unisono zaključili da je važnost sastanka bila samo u tome da si vi osigurate ulazno mjesto na listi za EP.

  – Znate što, o EP smo razgovarali 7 do 8 minuta otprilike... Bilo je otpočetka jasno da je ta tema apsolvirana, na neki način. Teren je bio pripremljen. Pa mediji su dugo pisali da će HNS i IDS imati visoka mjesta na listi.

  Sve ste lijepo zagladili u 7 minuta?

  – Ma ne. Mi smo vrlo ozbiljno razgovarali o svemu. Pa naravno da su meni projekti važniji od ičega. Zato smo se i dogovorili da nastavimo staru praksu i redovito se sastajemo. Moje osobno mjesto na listi, na 4. mjestu, bilo je tema doslovno – jednu sekundu.

   Nerealni Kajin

Vaš bivši prijatelj Damir Kajin kaže da ste u kontaktu s Karamarkom i da ste već dogovorili podjelu mandata za IDS u budućoj vladi HDZ-a?

  – Damir je napravio puno dobrih stvari za IDS, ali htio je biti i predsjednik države, i predsjednik IDS-a i istarski župan... Neke stvari nisu realne. Ponavljam, onaj tko za SDP može tvrditi da je zločinačka organizacija nikada neće moći biti partner IDS-a. To je jasan odgovor!

  A kad ste se zadnji put sastali s Karamarkom? Kajin vas stalno optužuje za suradnju s HDZ-om, još od Sanadera...

  – IDS od 1993. upravlja Istrom, neminovnost je bila suradnja sa svakom Vladom. U tom smislu, nismo imali izbora. Poštovao sam činjenicu da su premijeri Valentić, Gregurić, Mateša... Polazio sam od pretpostavke da nitko ne želi penalizirati Istru zbog političkih motiva. Projekti koji su započeti u vrijeme Sanadera i Kosor u Istri, sada su pred realizacijom. I dobro je da ih naša Vlada sada nije prekinula, nego nastavila. Riječ je o novoj pulskoj bolnici, istarskom ipsilonu, plinofikaciji, pokretanju natječaja za Brijune itd. A što se Karamarka tiče, otkako je predsjednik HDZ-a vidjeli smo se jedan jedini put, na Bulešićevoj beatifikaciji u Areni. Nakon zadnjih njegovih izjava doista ne vidim razloga da se više s njim susrećem. Govoriti o tome da je SDP pljačkao Hrvatsku, neumjereno je. Ni ja nisam anđeo ponekad u kvalifikaciji političkih suparnika, ali što je previše, previše je.

  Kajin kaže i da ste u ime mira sa SDP-om odustali od zalaganja da Plomin C ne bude na ugljen i da ćete povući svoju tužbu?

  – Poznato je da sam ja kao župan podigao tužbu protiv Vlade zbog Plomina, ali iz razloga jer sam htio zaštititi interese Labinštine.

  Financijske interese?

  – Ne samo financijske. Nažalost, obećanja koja smo bili dobili od Vlade u vezi Plomina, nisu se ostvarila. Upravo zato, da zaštitim interese građana, nastala je ta tužba. I ja je ni ne mogu povući. Istina je, zaustavio sam jedan od većih energetskih projekata Hrvatske time, ali nisam mogao dopustiti da građani Labinštine budu prevareni, kao kad se 90-ih gradio Plomin 2. Da li će se Plomin 3 graditi ili ne, ne ovisi o meni. Pozivam sud da što hitnije donese odluku, jer se radi o jednom od strateških projekata u RH, vrijednom milijardu eura.
 
 

Iskreni razgovori

Kako tumačite da je Kajin, samo dva dana nakon vašeg susreta s Milanovićem, u SDP-ovim prostorijama u Puli održao presicu na kojoj je IDS nazvao »Istražnim demokratskim saborom« i ponovio svoje stare stavove? Ima li on podršku Milanovića i dalje?

  – Vidjet ćemo ima li tko figu u džepu. Možda je to samo slučajnost. Vjerujem da su moji razgovori s Milanovićem bili iskreni.

Prijatelj Bandić i ja imamo puno zajedničkih tema

 – Moj prijatelj Milan i ja imamo puno zajedničkih tema. I on, i Čačić i Gabrić osobe su koje iznimno cijenim. Uvijek se rado sastajemo, a s Bandićem sam surađivao na mnogim kulturnim projektima koje je Grad Zagreb potpomagao u Istri.

 
  Imate sreće da ste iza Učke pa politička suradnja s Bandićem ionako nije realna, inače tko zna kako biste prošli...

  – Imate pravo, ha ha....

  Rekli ste da je Kukuriku koalicija posijala puno očekivanja, ali malo ostvarila. Kakva je vaša ocjena rada Vlade, u kojoj IDS ima samo »ispostavu« u liku ministra turizma Darka Lorencina?

  – Lorencin odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao. Istina je da smo naslijedili zemlju u rasulu, ali to ne smije biti izlika. Tim više svi moramo biti angažirani maksimalno, pritom mislim na sve aktere u Vladi. Tu sigurno ima prostora za velike pomake. Međutim, još imamo dovoljno vremena da pokažemo da razumijemo lekcije koje dobivamo od građana. Ankete koje govore da građani misle da zemlja ide u krivom smjeru su jasne. Razumijeli smo poruku.

  Mislite da ju je i premijer pročitao?

  – Da. A to što je Karamarkov HDZ iza nas, ne smije nas zadovoljiti. Moramo naći snage preokrenuti negativne trendove. Euroizbori su samo jedna od stanica, a i ja kao kandidat i, nadam se, zastupnik u EP, planiram raditi upravo na gospodarskim temama – turizmu, poljoprivredi, ali i kulturi. Mislim da sam u nekim temama među najboljima u Hrvatskoj.
 
 

Pravo na izbor

Ključno je ovo: smatrate li da treba rekonstruirati Vladu ili napisati neki novi dokument s mjerama i zadacima, neki »Plan 22« po kojem bi Vlada radila do kraja mandata? Dojam je da se radi stihijski, a i vi sami odavno ste rekli da je Plan 21 mrtav.

  – Odluka o rekonstrukciji je na premijeru. Kao što ni ja nisam kao predsjednik poglavarstva u Istri dopustio da mi bilo tko kadrira, logično je da i premijer ima pravo birati svoj kabinet. Tako sam i ja kao predsjednik IDS-a prihvatio Milanovićev prijedlog da resor turizma nakon Veljka Ostojića preuzme Darko Lorencin, koji odrađuje dobar posao. Što se plana rada tiče, ja naše razgovore od petka smatram novim papirom – non paperom. Riječ je o 20-ak projekata koje sada treba operacionalizirati. Naravno, jedna od tih tema je i decentralizacija i regionalizacija.

  Vlada ukida ispostave državne uprave u Istri, i drugdje, a u novoj regionalnoj karti Istru spaja s Rijekom. To je centralizacija.

  – Poznato je da postoji tendencija ukidanja identiteta Istre, što svakako neće proći.

  Sjevernojadranska regija neće proći?

  – Što je to? Ne postoji takva stvar. Neprihvatljivo je ukidanje ureda državnih institucija u Istri, jer je i to – ukidanje identiteta Istre. IDS je stvorio neizbrisiv moderni identitet Istre. Istra nije samo zemljopisni pojam, već ozbiljna i odgovorna politika.

  Ali vam je prihvatljivo da ova Vlada do kraja mandata očito neće uspjeti provesti decentralizaciju i regionalizaciju?

  – Vjerojatno neće uspjeti, istina je. No, to će biti ozbiljna tema za iduće parlamentarne izbore.

  Šteta da nećete potpisati neki novi dokument o ključnim projektima. Birači neće moći mjeriti uspješnost Vlade...

  – Nebitno je postoji li papir ili ne. Ključno je da postoji, doslovce, politička naredba da se 20-ak najvažnijih projekata mora odmah izvršiti, da to znaju svi ministri i svi činovnici. To je ključno, a građani će nas ionako znati izmjeriti.

  U koaliciji postoji sukob oko poreza – HNS je protiv poreza na imovinu i protiv oporezivanja štednje, SDP očajnički traži način da suzbije deficit, čak posežu i za mirovinskim fondom. Kakav je stav IDS-a?

  – Dodatno oporezivanje građana u ovom trenutku sigurno ne dolazi u obzir. Porez na imovinu sigurno će s vremenom trebati uvesti, ali ne sada. Eventualno krajnje selektivno.

  Kako to mislite?

  – Samo za najbogatije.

  Biste li i vi sa svojom imovinom upali u tu kategoriju danas?

  – Ako aludirate na kuće u Sv. Jurju, ono je kvadraturom malo manje od onog što zakon poznaje kao kuću, manje od 400 kvadrata tlocrtno. Ali sigurno da je da i ja trebam biti od onih koji bi plaćali takav porez.
 
 

Nova generacija

Na izbornom saboru IDS-a 14. veljače nakon 23 godine prepuštate vodstvo stranke drugima, kandidat za predsjednika je Boris Miletić, zvan »Bambi«, kao »vaš« kandidat. Kakav zadatak je on dobio od vas?

  – Nit' je dobio zadatak, nit' je »moj« kandidat, nit' je »bambi« već prava Lavčina, kao čovjek i drug! On je u ovom trenutku zaista izbor svih u IDS-u. Ima veliku podršku i to je jako dobro za našu stranku. IDS je danas iznimno jedinstven, kao rijetko kad. Sabor će proći jako dobro.

  Zašto uopće napuštate vrh stranke? Bojite li se sindroma Sanader, Čačić ili slično, da će vas brzo zaboraviti?

  – Ma neee, pa ja sam stranku uspješno vodio, stasala je nova generacija i vrijeme je da se povučem. Stranku preuzimaju novi, mladi ljudi, a već dovoljno iskusni... Pa tko sam ja bio kad sam preuzeo IDS? A Miletić je već više mandata gradonačelnik Pule.

  Što ćete sad raditi, baviti se biznisom?

  – Kako znate, imam privatnu tvrtku koja se bavi konzultantskim poslom u turizmu i drugim djelatnostima, što je i uobičajeno za ljude koji više nisu na funkcijama. Već vodim razgovore sa ljudima iz Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, BiH.

  Poslujete s Ivicom Todorićem?

  – Nisam ga vidio skoro godinu dana, ali imamo poslovni odnos s tvrkom Karisma Adriatic, gdje je Veljko Ostojić šef uprave. Naravno da smo Veljko i ja osobni prijatelji, ali poslujemo strogo profesionalno. To je za mene jedan novi profesionalni izazov.

  Dakle, Ostojić je predsjednik uprave te tvrtke, vi bivši župan, a Lorencin ministar turizma – pa nije vam se teško dogovoriti...

  – Vrlo zanimljiva primjedba, ali to su sve spekulacije. Poslovi se dobijaju na natječajima, a tko vara znamo kako završi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.