Strasbourg

Jakovčić rekao Hoganu: Zaštita terana je prevara

Hina

»Povjereniku Hoganu jasno sam rekao da je oko zaštite imena teran učinjena prevara. Zaštićena je sorta, a poznato je da sorte vina ne poznaju granice. Ime teran imaju pravo koristiti i hrvatski i talijanski proizvođači jer je to autohtono vino i sorta s područja Istre«, navodi se u priopćenju iz Jakovčićeva ureda



ZAGREB/STRASBOURG  Hrvatski eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS) razgovarao je u Strasbourgu s povjerenikom EK za poljoprivredu Philom Hoganom o slovenskoj zaštiti imena teran i poručio mu da se radi o prevari.


»Povjereniku Hoganu jasno sam rekao da je oko zaštite imena teran učinjena prevara. Zaštićena je sorta, a poznato je da sorte vina ne poznaju granice. Ime teran imaju pravo koristiti i hrvatski i talijanski proizvođači jer je to autohtono vino i sorta s područja Istre«, navodi se u priopćenju iz Jakovčićeva ureda.


Jakovčić od EK očekuje rješenje koje će i hrvatskim i talijanskim proizvođačima omogućiti korištenje imena teran kao autohtonog vina s područja Istre, a nedavno je uputio službeni zahtjev Europskoj komisiji da ispravi pogrešku učinjenu zaštitom terana kao slovenske autohtone sorte vina.




Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina o istoj je temi razgovarao s Hoganom u ponedjeljak u Bruxellesu. Ministar je izrazio uvjerenost da će Hrvatska i dalje moći proizvoditi vino pod imenom teran, ali »mora se pronaći rješenje koje će biti prihvatljivo Sloveniji, Komisiji i Hrvatskoj«.


Povjerenik Hogan je predložio trilateralni sastanak između Hrvatske, Slovenije i Komisije, najprije na tehničkoj razini, zatim i na razini ministara. »Mislim da ćemo nakon tog imati rješenje, radimo sve da zaštitimo interese naših vinara«, rekao je Jakovina.


Slovenija je oznakom izvornosti zaštitila teran kao slovensko vino, što dovodi u pitanje mogućnost da istarski vinari proizvode to vino pod tim imenom.


Teran je uz malvaziju najpoznatija autohtona istarska sorta.