Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj

Jakovčić predlaže posebno označavanje najkvalitetnijih maslinovih ulja

Hina

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Uvjeren sam da će na razini EU-a biti prepoznata potreba uvođenja posebne, najviše kategorije kvalitete maslinova ulja, izjavio je eurozastupnik Ivan Jakovčić



ZAGREB/BRUXELLES Europarlamentarac Ivan Jakovčić je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta predložio, kao izvjestitelj za Međunarodni sporazum o maslinovu ulju, uvođenje nove kategorije označavanja najkvalitetnijeg maslinovog ulja, priopćio je ured zastupnika u četvrtak.


Uvjeren sam da će na razini EU-a biti prepoznata potreba uvođenja posebne, najviše kategorije kvalitete maslinova ulja, izjavio je eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) nakon što je na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj, u svojstvu izvjestitelja za Međunarodni sporazum o maslinovu ulju, predložio novi način označavanja najkvalitetnijeg ulja.


«Ovo je odličan početak. Otvorili smo raspravu o potrebi posebnog označavanja najkvalitetnijeg maslinovog ulja na svjetskom tržištu, a koje se u najvećoj mjeri proizvodi u članicama EU-a. Čuli su se argumenti za i protiv te moje inicijative. To je i razumljivo jer postoje proizvođači i zemlje koje se protive uvođenju nove kategorije kvalitete«, kaže Jakovčić.




U raspravi na Odboru za poljoprivredu nitko nije osporio činjenicu da postoje vrhunska maslinova ulja čije kategorizacija nije najbolje definirana niti u Međunarodnom sporazumu o maslinovu ulju i stolnim maslinama, ističe Jakovčić.


«Proizvođačima najkvalitetnijeg maslinovog ulja na svijetu, koji su smješteni na sjeveru Mediterana, s velikim optimizmom poručujem da ćemo i Europski parlament i Europsku komisiju i Vijeće EU-a uspjeti uvjeriti u potrebu posebnog označavanja vrhunskog maslinovog ulja«, naglasio je Jakovčić.


Hoće li ta najviša kategorija biti precizirana već u Međunarodnom sporazumu o maslinovu ulju ili i u nekom drugom dokumentu, dodaje zastupnik IDS-a, raspravljat će se na tijelima Unije.


«Smatram važnim naglasiti da je svim dionicima jasno kako postoji vrhunsko maslinovo ulje koje nije dovoljno dobro kategorizirano i na jasan način predstavljeno potrošačima. Uvjeren sam da će se, u mjesecima koji slijede, na razini EU-a postići konsenzus oko načina vrednovanja najkvalitetnijeg maslinovog ulja i nagrađivanja njihovih proizvođača«, zaključio je Jakovčić, navodi se u priopćenju.