Traži rješenje spora

Jakovčić o zaštiti terana: Mi Istrijani se našeg vina ne možemo odreći

Tihana Tomičić

Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK

Za razliku od slovenskog ministra poljoprivrede Židana, koji neizravno već najavljuje tužbu protiv Europske Unije zbog spora koji postoji oko priznavanja i uporabe vinske sorte teran, želim pozvati sve zainteresirane strane na razumno, u duhu dobrosusjedstva i prijateljstva te nadasve stručno rješavanje spora, kaže Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici pozvao je na uključivanje stručnjaka u rješavanje spora oko zaštite vina teran. Izrazio je neslaganje s posljednjim istupima slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana koji odbacuje trilateralne pregovore o sporu oko zaštite terana. Jakovčić je podsjetio da je teran posebna vinska sorta koja se stoljećima uzgaja na području Istre. Od Europske komisije očekuje da zajedno s hrvatskim, slovenskim i talijanskim stručnjacima pomogne u pronalaženju za sve strane prihvatljivog rješenja.

Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS):


“Za razliku od slovenskog ministra poljoprivrede Židana, koji neizravno već najavljuje tužbu protiv Europske Unije zbog spora koji postoji oko priznavanja i uporabe vinske sorte teran, želim pozvati sve zainteresirane strane na razumno, u duhu dobrosusjedstva i prijateljstva te nadasve stručno rješavanje spora.


Teran je nedvojbeno posebna vinska sorta koja se stoljećima uzgaja na području cijele zemljopisne Istre i na Krasu. Stoljećima istarski i kraški proizvođači uzgajaju lozu i proizvode vino teran u kojemu uživaju zbog njegove iznimne kvalitete. To je općepoznata i nesporna činjenica. Stoga pozivam Europsku komisiju, stručnjake i proizvođače terana iz Hrvatske, Slovenije i Italije da zajednički utvrde sve relevantne činjenice kako bi se razriješila sadašnja situacija.




Kao Istrijan moram reći da je teran dio našega, istrijanskog identiteta i mi Istrijani se našeg vina terana ne možemo odreći!”, rekao je.