'Nije mi lako'

JOSIP ĐAKIĆ Da se ubijem? Neću se odreći sina, znam da sam ja meta, a ne on

Dražen Ciglenečki

Photo Patrik Macek/PIXSELL

Photo Patrik Macek/PIXSELL

Moj sin Ivan je punoljetna osoba i sam je odgovoran za svoje postupke. Koliko mogu utjecati na njega, ja to i radim. Volio bih da me puno više sluša. Nažalost, u pitanju su mladenačka ludost i čitanje raznih gluposti po internetu, to su uzroci ove nepodopštine koju je napravio



Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a, prolazi kroz teško razdoblje. Njegov sin Ivan predmet je istrage Državnog odvjetništva zbog božićne »čestitke« Srbima putem Facebooka, a novinari Ivan Žada i Goran Gazdek označavaju ga kao uzročnika atmosfere straha u Virovitici. Đakić negira te optužbe, a ispričao nam je i kako se osjeća zbog internetskog ispada sina Ivana.


– Od 2004. sam predsjednik HDZ-a Virovitičko-podravske županije i kroz sve te godine stranka je pobjeđivala na našem području na svim izborima. Mislim da u sklopu HDZ-a imamo najbolje rezultate u Hrvatskoj. Ne bojim se izaći pred ljude, obilazim sva mjesta u županiji i nema toga koga nisam saslušao i pomagao mu, naravno u okviru zakonskih mogućnosti.


Stalno sam u kontaktu s državnim institucijama, kako bi se ubrzalo potrebne procedure da bi se izašlo ususret poduzetnicima, obrtnicima, braniteljima… Moja je obveza brinuti o građanima, posebno o onima koji mi se svakodnevno obraćaju. Međutim, Žada i Gazdek nisu nikad, ali baš nikad napisali ni slova pozitivno o mom radu. Uvijek samo drvlje i kamenje na mene, kao i na gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina i bivšeg župana, sada potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića.




Tu je riječ o čisto ideološkoj mržnji prema meni i HDZ-u. Jasno je to iz svih tekstova koje, evo već 15 godina, potpisuju ta dvojica novinara. Čak i kad ih se plaćalo putem subvencija, oni su nas derali. Nakon što su im te subvencije obustavljene, postali su histerični, prave hijene. Žele sada uništiti i mene i svakog iz HDZ-a.


Mladost i neiskustvo


Ali, Žadi je vaš sin Ivan prijetio, zbog čega ga je on prijavio.


– Uslijed tog pritiska na mene, Ivan je, kao još mlad i neiskusan, pomalo i nadobudan, upotrijebio nešto najgore. To je činjenica i ja to ne opravdavam. Braneći u jednom razgovoru mene, Ivan je zakopao sebe, čineći propust koji nije smio. No, uvijek sam ja njihova meta, ne Ivan. Danas već na virovitica.net tvrde da je on zapravo žrtva mojeg nasilnog odnosa prema njemu i da je ovakav postao zbog mene. I Gazdek i Žada stalno su u službi onih koji su protiv mene, iako 15 godina pobjeđujem na svim izborima na koje izlazim.


Postavljam pitanje jesu li njih dvojica ikada išta dobro napravili za Hrvatsku. Postavljam pitanje tko je Ivan Žada i zašto je dobio otkaz na Nova TV, neka se to istraži. Nadalje, neka se utvrdi tko je Gordan Gazdek i tko ga sada financira kako bi mogao pisati takve gadosti o meni i ostalim HDZ-ovim dužnosnicima. S tim da će sve to, kad tad, biti precesuirano. Jer, sve ima svoj rok trajanja. Ne može netko nekoga neprestano blatiti, omalovažavati i lagati javnost. Sve ima svoj početak i kraj. Nitko nije vječan, nisam ni ja, ali nisu, bogami, ni oni. Pravda će se prema jednakim kriterijima primijeniti na sve, i na Ivana i na one koji ga uporno kleveću.


Govor mržnje


Žada ima tužbu Državnog odvjetništva jer je snimio razgovor s vama kad vam se žalio na postupke vašeg sina prema njemu.


– Ja sam ga prijavio DORH-u. Kad sam doznao da me neovlašteno snimao, moje je pravo bilo da ga prijavim. Nakon što je u svojim tekstovima pisao da će sve učiniti da me sahrani. Imam se valjda i ja pravo braniti.


Kako se god uzme, vaš je sin, malo je reći, pretjerao s tom »čestitkom«.


– On je, kao prvo, punoljetna osoba i sam je odgovoran za svoje postupke. Koliko mogu utjecati na Ivana, ja to i radim, savjetujem ga kako bi se trebao ponašati. Volio bih da me puno više sluša i da postupa kako bi trebao. Nažalost, u pitanju su mladenačka ludost i čitanje raznih gluposti po internetu, govora mržnje, to su uzroci ove nepodopštine koju je napravio.


Ali, Ivan je moj sin, ja ga se neću odreći i nastojat ću mu pomoći u životu koliko god mogu, jasno u zakonskim okvirima. Žao mi je što se ovo dogodilo, ali zar bih se ja sada trebao ubiti? Da se ubijem da bi neki bili zadovoljni? Nije mi lako, znam da sam ja meta, ali preživjet ću.