Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Novo iskrenje

JOŠ NIJE GOTOVO Mamićeve večere Kolindi ipak će biti predmetom službene istrage?

JOŠ NIJE GOTOVO Mamićeve večere Kolindi ipak će biti predmetom službene istrage?
JOŠ NIJE GOTOVO Mamićeve večere Kolindi ipak će biti predmetom službene istrage?
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2017. u 11:08 2017-11-15T11:08:38+01:00

Povjerenstvo će predmet tek razmotriti, a budući da se ipak ne radi o sukobu interesa, moguće je da će se istraživati je li došlo do primanja nedopuštenog dara. U slučaju postupka istrage rođendanske proslave, koji nije pokrenut, predsjednica je poručila da bi »se gospođa Orešković doista trebala početi baviti problemom sukoba interesa u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene«

ZAGREB Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmotrit će predstavljaju li izjave predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, o tome da joj je Zdravko Mamić organizirao više večera, povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a novi predmet Povjerenstvo zasad nije otvorilo, kazala nam je glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Eventualni novi predmet, u kojem bi se prvo raspravljalo o pokretanju ili nepokretanju predmeta, Povjerenstvo će, možda, otvoriti nakon rasprave.

Burne reakcije 

Grabar-Kitarović je u intervjuu za Novu TV izjavila da je Mamić za nju organizirao više večera, a predsjednica Republike već je bila pod povećalom Povjerenstva i zbog tvrdnje da joj je Mamić organizirao i platio proslavu rođendana 2015. godine. Grabar-Kitarović ustvrdila je da u tome što joj je Mamić organizirao više večera »nema nikakvog sukoba interesa«. I doista nije riječ o sukobu interesa, nego o mogućem primanju nedopuštenog dara čija vrijednost, u ovom slučaju je riječ o usluzi, prelazi Zakonom o sprječavanju sukoba interesa dopuštenu vrijednost od 500 kuna.

Povjerenstvo zbog organiziranja rođendanske proslave predsjednici Republike protiv nje nije pokrenulo postupak, a nije ga ni moglo pokrenuti budući da od nadležnih državnih tijela, dakle MUP-a, nije dobilo potrebne podatke. No, sada je određene podatke o više večera dala sama predsjednica Republike, a pokrene li Povjerentvo na temelju toga novi postupak protiv Grabar-Kitarović, vjerojatno će ponovno iskriti na relaciji predsjednica – Povjerenstvo.

Grabar-Kitarović već je na najavu predsjednice Povjerenstva Dalije Orešković da bi u slučaju da Povjerenstvo dobije tražene podatke o rođendanu moglo ponovno razmotriti pokretanje postupka protiv nje, burno reagirala. Poručila je da bi se »gospođa Orešković doista trebala početi baviti problemom sukoba interesa u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene«. No, taj »osobni rat« uvjetovan je odredbama Zakona za čiju je provedbu zaduženo Povjerenstvo i u njegovim je ovlastima provjeriti jesu li dužnosnici primili nedopušteni dar i u slučaju da jesu, raspraviti i odlučiti u takvom slučaju. Dakle, Povjerenstvo se bavi predsjednicom Republike kada mu ona svojim djelovanjem da povoda za to, a predsjednica Republike često burno reagira na Povjerenstvo i to zato što mu je sama dala povoda da se bavi njome.

Slučaj iz 2016. i novca iz predsjedničke kampanje

U siječnju 2016. Kolinda-Grabar Kitarović burno je reagirala i priopćila da je Povjerenstvo prekoračilo svoje ovlasti, ušlo u sferu političkog arbitriranja i nagovijestila da odluku tog tijela neće poštovati. Riječ je bila o uplati neutrošenog novca koji je dobila iz proračuna za predsjedničku kampanju, koji je uplatila na račun HDZ-a, a potom davala naputke HDZ-u kome će i kolike donacije uplatiti, iako novac više nije pripadao njoj nego stranci. Povjerenstvo je zaključilo da je ona u tom slučaju narušila načela obnašanja dužnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.