Intere četiri ponuđača

JGL želi kupiti Gradske ljekarne Zagreb

Hina

Početna cijena bila bi 100 mil. kn, a zainteresirani i Oktal Pharma, Medika i Belupo



ZAGREB » Na javni poziv Uprave Zagrebačkog holdinga za iskazivanje interesa o kupnji 50 posto ili više osnivačkih prava u Gradskoj ljekarni Zagreb do sada su se javila četiri ponuđača – Oktal Pharma i Medika, odnosno njihove ljekarne Prima pharme, Belupo i »Jadran« – Galenski laboratorij (JGL). U Zagrebačkom holdingu se doznaje kako je javni poziv bio otvoren od 29. studenoga do 23. prosinca.


   Senka Knežević iz Službe za odnose s javnošću Zagrebačkog holdinga izjavila je da su zadovoljni s ponudama. Pojasnila je da to nije obvezujući javni poziv (natječaj) i nakon njega nema obaveze prodaje, već se njime samo želi utvrditi postoji li interes za kupnju te zdravstvene ustanove. O eventualnoj prodaji odlučuju zastupnici zagrebačke Gradske skupštine.


   U uvjetima javnog poziva stoji da potencijalni investitori moraju najmanje pet godina kontinuirano poslovati na tržištu lijekova, imati u vlasništvu najmanje pet ljekarničkih jedinica i to u zadnje tri godine, te godišnji poslovni prihod od najmanje 200 milijuna kuna. Ne smiju biti porezni dužnici niti po bilo kojoj osnovi dugovati Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu.




   Po nepotvrđenim informacijama, Holding kao početnu cijenu ističe 100 milijuna kuna. Pokaže li se da interes postoji, na natječaju će pobijediti onaj ponuditelj koji će za ljekarne dati najvišu cijenu.


   Gradska ljekarna Zagreb danas ima 37 ljekarni, galenski i analitički laboratorij i ukupno 310 stalno zaposlenih. Holdingovi argumenti za prodaju Gradskih ljekarni loše su poslovanje i gubitak tržišnog udjela koji je pao s 30 na samo 7 posto.