Neće biti bolje

JEFTINO GORIVO POSTAJE PROŠLOST Cijene benzina prešle granicu od deset kuna po litri

Branko Podgornik

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dodatni je problem što nitko ne očekuje skoro pojeftinjenje goriva. Nafta na svjetskom tržištu nastavit će poskupljivati, procjenjuju stručnjaci. Od početka travnja cijena nafte tipa Brent na europskom tržištu je poskupjela sa 69 na današnjih 74 dolara po barelu



ZAGREB Vozači su neugodno iznenađeni jer cijene benzina na većini crpki u Hrvatskoj nastavljaju tiho rasti, a na Praznik rada uglavnom su prešle 10 kuna. To je psihološka granica iznad koje se benzin smatra preskupim, što će dodatno pogoditi ne samo kućne proračune građana, nego i gospodarstvo.


Litra eurosupera 95 jučer je prosječno poskupjela za 15 lipa, dizela za 13 lipa, dok je cijena autoplina ostala ista, prema informacijama portala Cijene goriva. Cijene eurosupera 95 na benzinskim crpkama Ine iznose najmanje deset kuna, a eurodizela najmanje 9,45 kuna. Litra benzina na crpkama uz autoceste obično se prodaje za desetak lipa više.


Sve manja ponuda


Dodatni je problem što nitko ne očekuje skoro pojeftinjenje goriva. Nafta na svjetskom tržištu nastavit će poskupljivati, procjenjuju stručnjaci. Od početka travnja cijena nafte tipa Brent na europskom tržištu je poskupjela sa 69 na današnjih 74 dolara po barelu. Lani u travnju cijena barela je iznosila oko 50 dolara, što znači da je nafta u godinu dana poskupjela 50 posto.




Glavni razlog za skok cijena nafte sve je veća potražnja za gorivom, dok je ponuda sve manja. Gospodarstvo se posvuda u svijetu lani ubrzalo i troši više energije. S druge strane, splasnule su zalihe nafte, stvorene tijekom prošlih godina, dok je bila jeftina. Istodobno, proizvođači nafte u članicama OPEC-a na čelu sa Saudijskom Arabijom potkraj prošle godine dogovorili su s Rusijom, koja je najveći proizvođač crnog zlata u svijetu, da će ove godine smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno, što se i obistinilo. Dok zemlje izvoznice nafte žele popraviti stanje u svojim proračunima, američki proizvođači nafte iz škriljaca ne mogu povećanom proizvodnjom nadoknaditi očite manjkove u ponudi na svjetskom tržištu.


Geopolitički sukobi


Neki se boje i vrtoglavog poskupljenja nafte, jer uz smanjenu ponudu te sirovine uzimaju u obzir i rastuće geopolitičke napetosti u svijetu. Britanski Telegraph ne isključuje mogućnost da nafta sljedećih nekoliko mjeseci skoči na 100 dolara po barelu – ako američki predsjednik Trump tijekom svibnja ponovo uvede sankcije na uvoz nafte iz Irana i ako se zaoštre oružani sukobi između Saudijske Arabije i skupine Hutija u Jemenu. Ako se ti geopolitički sukobi razmašu, pesimisti ne isključuju mogućnost novog naftnog šoka u svijetu. Međutim, čak i ako se crne prognoze ne obistine, ostaje činjenica da je vrijeme jeftinijeg goriva prošlo. Benzin poskupljuje i u susjednim državama.