Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 2° 4° 19
20. veljače 2018.
Slučaj Agrokor

foto JE LI TO MOGUĆE? Puštanje osumnjičenih poklapa se s jednom kuloarskim pričom. Koja više ne zvuči toliko apsurdno

Foto. D. KOVAČEVIĆ
Foto. D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2017. u 7:32 2017-10-19T07:32:00+02:00

Politički krugovi u Zagrebu već mjesecima vrte jedan neobičan, ali izgleda ne tako nezamisliv scenarij

ZAGREB Svih 12 osumnjičenika u aferi Agrokor koji su jučer bili dovedeni pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu, ostatak procesa će se braniti sa slobode! Takva je bila odluka Županijskog suda u Zagrebu koji je odlučio kako se sa slobode mogu braniti i dva sina Todorić, Ante i Ivan, dok je mjera istražnog pritvora određena samo glavi obitelji i prvoosumnjičenom u čitavom spisu, bivšem gazdi Agrokora Ivici Todoriću. To znači da bi se protiv osnivača posrnulog koncerna mogla raspisati tjeralica.

To je bio kasnovečernji epilog gotovo osmosatnog procesa u zgradi suda na zagrebačkom Zrinjevcu. Ovime je Županijski sud udario snažnu pljusku Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, koje je izgubilo prvu pravnu bitku u ovom procesu. Jedini koji je na neki način izvisio u ovom nadmudrivanju je Ivica Todorić, no za sada ni on nije u pritvoru jer nije dostupan hrvatskim pravosudnim i policijskim vlastima. Očekivano, odvjetnici obrane su pozdravili ovakvu odluku, manje-više unisono govoreći kako je bila jedina pravedna, jer prema njihovom mišljenju, a očigledno to isto dijeli i sudac istrage, tužiteljstvo nije dokazalo da osumnjičenici moraju biti u pritvoru dok traje istražni postupak.

Zanimljivo je kako nikakva mjera opreza nije određena, tako da 14 osumnjičenika nema čak ni zapreku da razgovaraju sa svjedocima tijekom istrage kojih je u istražnom spisu navedeno oko 60.

Odluka je nepravomoćna, odnosno ŽDO Zagreb ima pravo na žalbu na nju. No, potencijalna žalba, a za pretpostaviti je da će je biti, ne odgađa odluku, tako da su svi osumnjičenici trenutno dostupni hrvatskom pravosuđu sinoć iz Remetinca otišli svojim kućama.

Najveći dobitnici svakako su Ivan i Ante Todorić, koji niti su bili ova dva dana iza rešetaka, niti će to trebati biti. Jasno, ukoliko u drugom stupnju odluka o pritvoru bude drugačija. I to bi bilo iznenađujuće rješenje jer rijetko se u drugom stupnju odlučuje različito, no ovaj slučaj je već pokazao da su mogući i presedani u prije uobičajenim odlukama.

Ovime se aktualizira i jedna već nekoliko mjeseci stara glasina iz zagrebačkih političkih krugova, prema kojoj je Ivica Todorić s političkim vrhom dogovorio da je spreman preuzeti odgovornost na sebe, ali da se onda pusti njegovu djecu i suradnike na miru. Do sinoć je ta glasina djelovala apsurdno, no mora se kazati da je bar mali dio apsurdnosti jučer navečer ipak izgubljen.

Jučer su i sve glasnija bila nagađanja da se Ivica Todorić za sada ne namjerava vratiti u Hrvatsku, tako da će oko njegovog izručenja u Zagreb morati odlučivati britanski sudovi. To je implicirala i njegova odluka da angažira odvjetnika Michaela O'Kanea, specijaliziranog za pitanja ekstradicije iz Velike Britanije.

z1810k45
Pritvoreni u aferi Agrokor izlaze na slobodu / Davor Kovačević i Denis Lovrović

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka