Smrt na granici

JE LI MUP LAGAO O SMRTI ŠESTOGODIŠNJE AFGANISTANKE? Strojovođa potvrđuje riječi majke Madine Hosseini – kretali su se od granice prema Srbiji

Jasmin Klarić

foto: obitelj Hosseini

foto: obitelj Hosseini

U službenoj bilješci Direkcije policije MUP-a Srbije (Stanica granične policije Srem, broj 74/17), koja je također u posjedu našeg lista, kaže se da se grupa migranata te noći kretala prema Šidu »nakon što su ih policijski službenici Republike Hrvatske spriječili u pokušaju da ilegalno uđu u Hrvatsku«



ZAGREB – Madina Hosseini imala bi prvog siječnja šest godina. Nažalost, umrla je u 21 sat i pet minuta 21. studenog 2017. godine na Željezničkom kolodvoru u Tovarniku. Hitna pomoć Zavoda za medicinu Vukovarsko-srijemske županije nije je uspjela spasiti, iako su je pokušala reanimirati i davali joj adrenalin. Madina je, stoji u liječničkoj dokumentaciji, imala otvorenu ranu glave na potiljku. Tu ranu, što je jedna od činjenica koju u ovoj priči nitko ne spori nanio joj je vlak koji je iz pravca Tovarnika u Hrvatskoj išao prema Šidu u Srbiji. Nesreća se dogodila na srpskom teritoriju. Sve ostalo obavija magla kontradiktornih svjedočenja hrvatske policije i rodbine poginule djevojčice, a svjedočenje strojovođe vlaka do kojeg je došao naš list ne ide u prilog onome što tvrde službeni hrvatski organi.


MUP je u priopćenju za medije iz 23. studenog ustvrdio da su hrvatski policajci termovizijskom kamerom uočili grupu osoba koje su stajale uz južni kolosijek pruge na udaljenosti od oko 300 metara od granične crte. Obitelj tvrdi da nisu stajali, nego da su se vraćali u Srbiju nakon što su ih je iz Hrvatske protjerala policija. Madinina majka tvrdi da su ih protjerali nakon što je zatražila azil i da nisu htjeli dozvoliti ni da prespavaju, iako je to od njih tražila, jer je već bilo kasno, a djeca koja su bila s njom bila su jako umorna. Osim Madine, u grupi je bilo još petero djece, starosti od dvije, tri, šest, osam i 15 godina.


»Krenuo sam iz Tovarnika ka Šidu, negdje pred sam izlazak iz Republike Hrvatske u Srbiju, vidio sam ljude kako idu iz pravca Tovarnika prema Šidu pješice uz sam kolosijek. Dao sam zvučni signal, a budući da se nisu sklanjali, počeo sam kočiti. Već sam ušao na teritorij Srbije, prošao sam tablu na kojoj piše Republika Hrvatska i nakon nekih 100 metara primjetio sam da je lokomotiva udarila prednjim desnim kutom jedno dijete. Nakon 50 metara od toga sam se zaustavio brzim kočenjem«, dio je svjedočenja strojovođe vlaka koji je sudjelovao u nesreći, danog u jedan sat poslije ponoći 22. studenog u prostorijama Policijske stanice Šid, a do kojeg je došao naš list.




Ovo svjedočenje je dosta nezgodno za tvrdnje hrvatskog MUP-a po kojima je grupa migranata stajala 300 metara od granice u dubini teritorija Srbije. Naime, strojovođa je posvjedočio da se grupa ljudi kretala od hrvatske granice prema Srbiji, a činjenicu da su bili okrenuti u smjeru Srbije pokazuje i da je vlak (koji je dolazio iz Hrvatske) poginulo dijete udario u potiljak.



Oko tretmana izbjeglica, posebno djece, ovih dana bijesni pravi verbalni rat između Ureda pučke pravobraniteljice i ministra unutranjih poslova Davora Božinovića. Ministar je u dva navrata ustvrdio da policija ne zna ništa o navodnom protjerivanju devetogodišnjeg djeteta na što je najveći dio medija stavio naglasak. Pučka pravobraniteljica je u jučerašnjem priopćenju još jednom poručila kako su sve informacije o tom slučaju proslijedili MUP-u još u lipnju. Štoviše, jučer su im na upit Ravnateljstva ponovno poslali sve informacije, kako kažu, »utemeljene upravo na dokumentaciji MUP-a«, a na kojima temelje tvrdnje o nezakonitom postupanju prema migrantima, a posebno djeci bez pratnje.


»Pozdravljamo izjavu ministra unutarnjih poslova od 9. veljače o izbjegavanju javnih polemika povodom ove teme. Unatoč tome, u protekla je dva dana sam te polemike putem medija potencirao, dovodeći u pitanje kredibilitet, stručnost i profesionalnost Ureda pučke pravobraniteljice, što predstavlja neprimjeren pritisak na rad i neovisnost institucija«, kaže se u jučerašnjem priopćenju Lore Vidović. U priopćenju stoji i kako neće sudjelovati u daljnoj javnoj komunikaciji i odgovaranju na optužbe ministra, već će do sjednica saborskog Odbora za unutranju politiku i nacionalnu sigurnost na ovu temu zakazane za 1. ožujka, komunicirati »isključivo s MUP-om i drugim nadležnim tijelima, vodeći računa o Ustavnim jamstvima samostalnosti i neovisnosti u radu institucije«.



Štoviše, u službenoj bilješci Direkcije policije MUP-a Srbije (Stanica granične policije Srem, broj 74/17), koja je također u posjedu našeg lista, kaže se sljedeće: »Do tragičnog događaja došlo je kad su se kretali od aproksimativne granične linije Republike Srbije i Republike Hrvatske, nakon što su ih policijski službenici Republike Hrvatske spriječili u pokušaju da ilegalno uđu u Hrvatsku, uz magistralnu liniju Zagreb-Beograd u pravcu naseljenog mjesta Šid«.


Postoji još jedna nepodudarnost između tvrdnji hrvatskog MUP-a s jedne, te svjedočenja hrvatskog strojovođe i nalaza srpske granične policije s druge strane. Naime, pripadnici hrvatskog MUP-a su utvrdili kako su grupu migranata uočili tik pred nesreću 300 metara u dubini teritorija Republike Srbije. Srpska policija, međutim, tvrdi da se nesreća dogodila otprilike 100 metara od granice, a isto u svom iskazu kaže i strojovođa hrvatskog vlaka. Štoviše, nakon što je vlak zaustavljen kočenjem, srpska policija je ustanovila da se njegovih 13 vagona nalazilo u teritoriju Srbije, a šest ih je još bilo u Hrvatskoj.


Točno onoliko koliko bi Madina imala godina prvog siječnja.