Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Žele na Zapad

JAČA MIGRANTSKI VAL Blizina zime sve više uznemirava izbjeglice

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Autor: ,
Objavljeno: 3. studeni 2018. u 20:56 2018-11-03T20:56:18+01:00

Dužnosnici u BiH upozoravaju da je sigurnosna situacija neizvjesna i napeta, jer pogoršanje vremena potiče nastojanje migranata da se domognu zapadnih zemlja. Jačanje migrantske krize sve se više osjeća i na području PGŽ-a, konkretno i Općine Matulji

Blizina zime uznemiruje izbjeglice, kazali su za naš list jučer u Bihaću dužnosnici međunarodnih organizacija koje brinu za sve više migranata koji dolaze u taj grad.
U Bihaću i Velikoj Kladuši, po neslužbenim informacijama, trenutno je najmanje tri tisuće izbjeglica u improviziranim smještajima i iznimno lošim životnim uvjetima. Jučer je cijeli dan kišilo, a u Velikoj Kladuši dio izbjeglica od ljeta živi u improviziranim šatorima na otvorenoj ledini na rubu grada, koja se jučer pretvorila u blatno polje.

U Bihaću i Velikoj Kladuši izbjeglice su smješteni na pet mjesta kojima upravljaju Crveni križ i Međunarodna organizacija za izbjeglice IOM.
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je ovog tjedna kako je u Bosni i Hercegovini oko 20 tisuća izbjeglica, od kojih najviše oko Bihaća i Velike Kladuše.

Uhodani putevi

Izbjeglički smještaj u tim gradovima proteklog ljeta nisu osiguravali zaštitari, ali dosad to se promijenilo. Dužnosnici upozoravaju da je sigurnosna situacija neizvjesna i napeta, naročito zato što pogoršanje vremena potiče nastojanje tih ljudi da se domognu zapadnih zemlja u koje su odlučili stići.
Jačanje migrantske krize sve više se osjeća i na području Općine Matulji, a čini se kako putevi migranata sada već prolaze i nižim liburnijskim krajevima. Stanovništvo Šapjana, Muna, Žejana već unazad nekoliko mjeseci susreće migrante u dvorištima, na cestama, u šumama, a posljednjih dana njihova kretanja uočena su i u blizini tunela Učka, Dobreća... Stanovnici Liburnije iako ne žele unaprijed osuđivati ljude koji bježe od terora, rata i putuju u nadi da će svoje bolje sutra pronaći u nekim zapadnoeuropskim zemljama, sve češće zbog ružnih događaja u regiji, pa i u nekim zapadnoeuroskim državama, strahuju za sebe i svoju imovinu.

– Uvukao se strah pod kožu. Zaključavamo vrata, puštamo svjetla upaljena u kući i u dvorištu tijekom cijele noći. Kada se navečer vraćam s posla zamolim muške ukućane da me iziđu van pričekati u dvorište. Nisam osobno imala nikakvih konkretnih iskustava, kontakata s migrantima, međutim mojoj sestrični pred dva mjeseca upali su u kuću njih petero, a među njima i jedna žena. Kada su uočeni razbježali su se. Mi smo obavijestili policiju i neki od njih su i uhvaćeni. Čini mi se kako je ovo naše područje bilo tranzitnije ovoga ljeta za lijepog vrmena, a sada migrante previše ne vidim, vjerujem kako se više kreću noću jer znam čuti lupkanje, šuštanje. Razlog tome su vjerojatno i konstantne ophodnje policije koja odlično radi svoj posao. Obilaze područje i u službenim automobilima i u civilu, a dali su nam i broj telefona na koji možemo dojaviti ako uočimo migrante u nekom području – rekla je mještanka Šapjana.

Policijske ophodnje

Član Mjesnog odbora Mune rekao je kako za sada nije bilo nekih ozbiljnih, neugodnih situacija. Navodi kako policija dobro odrađuje posao pa je tako i neki dan za najvećeg nevremena i crvenog alarma zaustavila kombi u kojem su bili migranti.
– Migranti se puno kreću šumom, zna ih biti po desetak i lovci ih često uoče i onda jave policiji. Mom prijatelju u Žejanama nakratko su se uselili u štalu. Tamo su naložili vatru, bilo je pepela po podu, ali na sreću ništa se nije zapalilo. Drugih nelagodnih situacija kod nas nije bilo. Ne znam je li to istina, međutim u jednom trenutku proširila se priča da su u selu ostavili, zaboravili djevojčicu – rekao je član MO-a Mune.
Kretanja migranata uočili su i stanovnici u zaleđu Lovrana i Opatije, u Konjskom i Dobreću, pokraj tunela Učka. Zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta kaže kako su o tim navodima stanovnika obavijestili policiju, kako je policija izašla na teren, ali kako za ophodnje nikoga nisu zapazili.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.