Voda raste

Izvanredno stanje i u Jasenovcu zbog nabujale Save, 180 vojnika i amfibija u obrani od poplava

Hina

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vodostaj i nadalje raste, u prosjeku jedan centimetar na sat i u 18 sati je iznosio 904 centimetra, što znači da stanovnici naselja uz Savu neće imati mirnu noć. Sve su službe spremne da u slučaju potrebe evakuiraju stanovnike poplavljenih kuća

 Upravo u vrijeme dok se u nedjelju poslijepodne u Jasenovcu održavala izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije, vodostaj Save je premašio granicu od 900 centimetara, pa je proglašeno izvanredno stanje, najviši stupanj obrane od poplava. Vodostaj i nadalje raste, u prosjeku jedan centimetar na sat i u 18 sati je iznosio 904 centimetra, što znači da stanovnici naselja uz Savu neće imati mirnu noć. Sve su službe spremne da u slučaju potrebe evakuiraju stanovnike poplavljenih kuća.Najkritičnije je u Trebežu, gdje je u pomoći mještanima i vatrogascima u podizanju 2,5 kilometara nasipa angažirano i 150 pripadnika Hrvatske vojske. Mještani vjeruju da vodostaj neće premašiti dosad rekordnih 907 centimetara, kada je cijelo naselje bilo pod vodom. Kritično je i u naselju Mlaka, koje je okruženo vodom, pa pripadnici HGSS-a i Crvenog križa stanovnicima hranu i druge potrepštine dovoze čamcima.Kako je za Hinu izjavila načelnica općine Jasenovac Marija Mačković, učenicima iz Mlake je smještaj organiziran u Jasenovcu kako bi mogli redovno pohađati nastavu.Neizvjesno je međutim hoće li nastavu u ponedjeljak pohađati i učenici kostajničke osnovne i srednje škole. Iako su stručnjaci potvrdili da uočene napukline nisu posljedica klizanja tla ili djelovanja vode, roditelji su skeptični i velik ih broj najavljuje kako bez sigurnog jamstva djecu neće pustiti u školu.I vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici je u stalnom porastu i u 18 sati je iznosio 430 centimetara, što znači da su ponovo na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

MORH: 180 vojnika i amfibija u obrani od poplava


U obrani od poplava u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću sudjeluje 180 vojnika, 20 motornih vozila, pet čamaca, tri pumpe i jedna amfibija, priopćio je u nedjelju navečer MORH. U obrani od poplava u popodnevnim satima, u nedjelju, 18. ožujka na području Jasenovca angažirano je 16 pripadnika Hrvatskle vojske s jednom amfibijom, pet čamaca, tri motorna vozila i tri pumpe, a na području mjesta Trebež kod Jasenovca angažirano je 92 pripadnika HV-a s 11 motornih vozila.Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su i na području Letovanića, njih 71, sa šest motornih vozila.Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje i odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića angažiraju se pripadnici Oružanih snaga RH kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.