Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Upitan opstanak ordinacija specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite (SKZZ)

Izvanbolnički specijalisti bez novca, pacijenti bez liječenja

Zbog dugova HZZO-a u »zrakopraznom prostoru« našli su se pojedini fizijatri, psihijatri, dermatolozi, citolozi i jedan oftamolog / Snimio Silvano JEŽINA
Zbog dugova HZZO-a u »zrakopraznom prostoru« našli su se pojedini fizijatri, psihijatri, dermatolozi, citolozi i jedan oftamolog / Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 31. prosinac 2012. u 15:07 2012-12-31T15:07:49+01:00

HZZO im od ljeta kasni s plaćanjem računa, a koncem studenog na adrese stotinjak ordinacija, koliko ih ima u Hrvatskoj, poslao je okružnicu u kojoj im preporuča da ne naručuju pacijente za iduću godinu jer njihov budući status i financiranje još nije poznat 

RIJEKA  Mala skupina liječnika koja čini sastavni dio javnog zdravstva već se mjesecima pita što će s njima i njihovim pacijentima biti u idućoj godini.

Radi se o liječnicima raznih specijalnosti koji rade u izvanbolničkim ordinacijama specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite (SKZZ) u koje pacijenti dolaze isključivo preko uputnice liječnika obiteljske medicine.

Prema nekim procjenama u cijeloj Hrvatskoj u izvanbolničkom SKZZ-u radi stotinjak specijalista dok ih je na području Primorsko-goranske županije dvadesetak.

Svima njima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od ljeta kasni s plaćanjem računa obavljenih usluga tako da su, kako sami kažu, bili prisiljeni isplaćivati plaće članovima svog tima sa svojih privatnih računa.

HZZO je također koncem studenog ovim liječnicima poslao okružnicu u kojoj im se preporuča da ne naručuju pacijente za iduću godinu u kojoj ističu njihovi ugovori o zakupu te njihov budući status i financiranje njihovih ordinacija još uvijek nije poznat. Još je manje poznato što će s pacijentima koje ne mogu kontuinuirano liječiti ako se ovakva situacija nastavi. 

  Samo s uputnicom

– Izgleda da smo mi HZZO-u samo najamna radna snaga, no mi se pitamo kako ćemo isplaćivati plaće našem timu. Naime, glavarina se dobiva po broju pacijenata, bili oni u ordinaciji ili nisu vidjeli doktora godinama, bolnički limiti se isplaćuju, no mi u SKZZ-u za naše usluge ispostavljamo fakturu jer je princip na kojem radimo cijena puta usluga. Prema ugovoru kojeg imamo s HZZO-om mi ništa ne smijemo dodatno naplaćivati kao što to čine neki naši kolege u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kod nas pacijent dolazi samo preko uputnice – objašnjava dr. Gordana Varenina, psihijatrica s ordinacijom u sklopu riječkog sustva izvanbolničkog SKZZ-a. 

   Zajedno sa svojim riječkim kolegama više je puta slala upite HZZO-u u kojem se traži kontinuitet zdravstvene zaštite koju pružaju izvanbolničke ordinacije osiguranicima, definiranje statusa, redovitu isplatu po ispostavljenim računima i pravovremeno informiranje. 

   – Stalno nam se poručuje da čekamo, no mi smo u minusu na našim privatnim računima s kojih smo bili prisiljeni pokrivati troškove. Dovedeni smo u jednu apsurdnu situaciju gdje nas država, kao, plaća, a mi je istovremeno na ovaj način kreditiramo – govori dr. Violeta Vičević-Srdoč, fizijatrica. 

   Njezina kolegica dr. Mina Čehić-Žic također se žali da HZZO uopće ne poštuje ugovor koji je sklopio s liječnicama koji rade u izvanbolničkom SKZZ-u. 

   – A mi cijelo ovo vrijeme radimo lege artis. Kad je riječ o nama fizijatrima, treba napomenuti da broj fizikalnih terapija koji se obavlja u SKZZ-u na ovom području daleko premašuje broj istih zdravstvenih usluga koje se obave u bolnici – dodaje Čehić-Žic. 

   Osim fizijatara i psihijatara, na riječkom području u ovakvom ugovornom odnosu sa HZZO-om rade još dermatolozi, citolozi te jedan oftamolog koji je ujedno jedini dječji oftamolog u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji.

Njihov problem prepoznala je cehovska udruga, kao i županisjki odjel za zdravstvo. Tako je osim spomenutih riječkih liječnika HZZO-u pisala Hrvatska liječnička komora ukazujući na brojne neriješene probleme vezane uz položaj, status i ugovaranje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

Komora je u ime ovih liječnika tražila jasne uvjete nastavka rada nositelja timova specijalsitičko-konzilijarne zdravstvene zaštite u zakupljenim prostorima domova zdravlja i utvrđivanje realnih cijena dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTS), a u svom posljednjem upitu upozorila je na značajno kašnjenje u isplati ugovorenih novčanih sredstava. 

   Inače, normativi koje HZZO isplaćuje ovim liječnicima kreću se od oko 30.000 kuna koliko dobije tim izvanbolničkog SKZZ-a koji se sastoji od liječnika i sestre do 83 tisuće kuna koliko se isplaćuje fizijatrijskim ordinacijama koje uz liječnika i medicinsku sestru imaju još nekoliko fizioterapeuta. 

HZZO: S plaćanjem kasnimo 33 dana

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na svojoj posljednjoj sjednici Upravnog vijeća donijelo je odluku da se ugovori ordinacija specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite produžuju do kraja ožujka, priopćeno nam je iz HZZO-a.

U kratkom odgovoru na naš upit koji uključuje pitanja liječnika s kojima smo razgovarali, u HZZO-u da se s plaćanjem ugovornim subjektima izvanbolničkog SKZZ-a na datum 31.12.2012. kasni 33 dana.

Kao razlog navode nedostatk ukupnih sredstava u toj stavci u proračunu za 2012. godinu. 

 – Međutim, planiramo smanjiti taj zaostatak tijekom siječnja i veljače iduće godine – obećavaju u HZZO-u.

  

Produžiti ugovore

Dodatni problem za liječnike predstavlja i činjenica da nositeljima ugovorenih timova nisu poznati uvjeti i način ugovaranja zdravstvene zaštite u 2013. godini niti su na bilo koji način upoznati s terminom provođenja novog natječaja za sklapanje ugovora s HZZO-om. 

   Na to je HZZO upozorila i pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb doc. dr. Đulija Malatestinić koja ih u svom dopisu podsjeća da bi »nesklapanje novih ugovora moglo dovesti do ugroženosti pružanja tog oblika zdravstvene skrbi građanima, a pružatelje usluga praktički ostaviti bez egzistencije.«

Malatestinić u apeliranju dodaje i zahtjev za hitnim produživanjem ugovora za timove SKZZ-a i predlaže da ukoliko natječaj za ugovaranje usluga nije moguće hitno provesti, postojeće ugovore produži za najmanje pola godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka