Okrenuo ploču

Iznenađujući obrat: Zlatko Komadina želi nositi listu SDP-a u osmoj izbornoj jedinici

Tihana Tomičić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Pokrenuta je i procedura pregovaranja o kosturu nove koalicije za županijske izbore, budući da je cilj pobjeda, izjavio nam je jučer Zlatko Komadina. SDP-ovoj koaliciji na županijskoj razini, na izborima 2017. pridružuje se i PGS



Predsjednik primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina ponovo je kandidat SDP-a za župana Primorsko-goranske županije za izbore 2017. godine. Županijski odbor SDP-a jednoglasno je donio takvu odluku na prijedlog Predsjedništva.


– Odlučili smo da se na vrijeme pokrene proces priprema za lokalne izbore 2017. godine ne samo na razini županije, već svih gradova i općina. Županijska organizacija u tom smislu udara tempo, i logično je da je prva donijela takvu odluku o svom kandidatu. Također, pokrenuta je i procedura pregovaranja o kosturu nove koalicije za županijske izbore, budući da je cilj – pobjeda, izjavio nam je Komadina jučer.


Jednoglasni prijedlog


Na pitanje nije li ova kandidatura malo ziheraška s obzirom da do lokalnih izbora ima još godinu dana, on podsjeća da je se prvi prijedlog za njegov novi mandat župana pojavio još prije dva mjeseca, kad ga je Željko Lambaša predložio na sjednici Županijskog odbora, no da je on inzistirao da se poštuje procedura i da se o kandidatima govori u redovnom roku, 12 mjeseci prije lokalnih izbora, koji su u svibnju 2017. godine.




– Na kraju je i Predsjedništvo dalo jednoglasni prijedlog da to budem ja, za jubilarni peti mandat župana, za koji sam siguran da ću ga ostvariti. I nije prerano, posla je puno i sve treba stići odraditi, posebno na lokalnim razinama, kaže Komadina.


Potvrdio je da će SDP-ova koalicija na tim izborima biti proširena s PGS-om, što je logičan slijed činjenice da su IDS i PGS na parlamentarnim izborima prije šest mjeseci surađivali pa se taj »paket aranžman« sada pridružuje SDP-ovom savezu na lokalnim izborima.


– Logično je da se priča nadovezuje jedna na drugu, i siguran sam da će PGS biti uz nas, kaže. Sjećate se da je moj moto u unutarstranačkoj kampanji bio okupljanje i zajedništvo – tako će biti i sada pri sklapanju koalicije, dodaje. Inače, ta je koalicija 2013. imala čak sedam članica, a sada će očito biti i još šira.


Borba za svaki glas


S obzirom na medijske spekulacije o tome da se na Ibleru navodno razmišljalo o tome da se Komadini ponudi da na prijevremenim izborima za Sabor u rujnu također bude na listi, i to na zadnjem 14. mjestu, kao simboličkom, naše je pitanje bilo bi li na to pristao. No, odgovor je bio više nego zanimljiv: Komadina, naime, smatra da ne samo da bi trebao biti na listi, nego da bi trebao biti njezin nositelj u 8. riječko-istarskoj izbornoj jedinici. Kako je poznato, dužnost župana i zastupnika po zakonu je nespojiva, pa zato nije nužno da on kao predsjednik županijskog SDP-a na toj listi bude. Također, prošle godine je to izrijekom i odbio u jeku unutarstranačkih sukoba sa Zoranom Milanovićem, no u međuvremenu su se, kako kaže, okolnosti bitno promijenile i kaže da bi mu sad bila čast nositi listu. – Ja sam spreman, ako Zoran Milanović tako procijeni, dati svoj doprinos pobjedi SDP-a na parlamentarnim izborima, vjerujem kao prvi na listi u 8. jedinici. Mnogi ljudi od mene očekuju da budem prisutan u ovoj bitki protiv HDZ-a, uostalom okolnosti su se promijenile, ovo su prijevremeni izbori, borba će biti za svaki glas i ako kolege u stranci tako procijene, moja je dužnost, kao i svakog člana stranke, pomoći u pobjedi SDP-a, kaže Komadina. Kaže da razgovora na tu temu sa šefom stranke Milanovićem još nije bilo, ali da je logično da se SDP ovaj put izbori za svaki glas.

– Upravo je logično da onaj koji predstavlja i zastupa stranku u Primorsko-goranskoj županiji vodi i listu u toj regiji, zar ne? A također je logično da se kolege kojima ulazak u Sabor nije nespojiv i koji će doista biti zastupnici u idućem mandatu, kroz preferencijalne glasove ostvare svoje mandate, zaključuje Komadina.