Više ne moraju privatno goniti nasilnike

Izmjene kaznenog zakona: Prijetnje liječnicima i nastavnicima gonit će se po službenoj dužnosti

Hina

Zakonom je također predloženo da se po službenoj dužnosti gone nedjela kojima je počinjena šteta od tisuću kuna, a ne kao dosad iznad dvije tisuće kuna. Predloženo je i da se sitne krađe više ne tretiraju pojedinačno nego da se zbrajaju



Prema konačnim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru, širi se pravna zaštita na zdravstvene radnike, nastavnike i učitelje pa će se prijetnje i prisile na te djelatnike ubuduće goniti po službenoj dužnosti.


Ako se prijeti učitelju on neće, kao dosad, morati to privatno goniti nego će se takvo nedjelo goniti po službenoj dužnosti, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predstavljajući novine u predloženim izmjenama Kaznenog zakona.


U zakon nije ugrađena odredba da se po službenoj dužnosti gone i napadači na odvjetnike, no s obzirom da javnost u posljednje vrijeme svjedoči takvim slučajevima, ministar je rekao da su skloni takvu zaštitu primijeniti i na tu struku, što će se vidjeti tijekom saborske rasprave.




U kaznenom zakonu i dalje ostaje kazneno djelo protiv časti i ugleda, odnosno sramoćenje, ali su prema riječima ministra propisani uvjeti za isključenje protupravnosti.


To znači da neće biti tog kaznenog djela ako je počinjenjo u obavljanju određenih djelatnosti, poput znanstvene, stručne i novinarske, ako je počinjeno u javnom interesu ili ako je počinjeno iz drugih opravdanih razloga, pojasnio je ministar.


“Svi mi ovdje koji sjedimo jesmo javni interes i kad se o nama bude pisalo neće biti kaznenog djela”, rekao je ministar.


U Kazneni zakon vraćaju se kaznena djela nasilničkog ponašanja i nasilja u obitelji, rekao je Miljenić, koji je najavio da će za nekoliko mjeseci predložiti zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.


Ustvrdio je da se nasilničko ponašanje bilo koje vrste neće tolerirati.


Zakonom je također predloženo da se po službenoj dužnosti gone nedjela kojima je počinjena šteta od tisuću kuna, a ne kao dosad iznad dvije tisuće kuna. Predloženo je i da se sitne krađe više ne tretiraju pojedinačno nego da se zbrajaju.


Prema predloženim izmjenama ubuduće neće biti zastarijevanja za kaznena djela teškog ubojstva, terorizma i ubojstva osoba pod međunarodnom zaštitom.


Ministar je rekao da mu je žao što nisu promijenili Ustav kojim bi se to pitanje reguliralo retroaktivno, dok se na ovaj način nezastarijevanje uvodi samo za budućnost.


U skladu s europskim trendovima kazneno će se progoniti i osobe koje se pripremaju za sudjelovanje u terorističkim akcijama.