Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2019.
Franjo Habulin

Izložbu u muzeju u Jasenovcu treba odmah promijeniti

Memorijalni muzej u Jasenovcu  / snimio N. REBERŠAK
Memorijalni muzej u Jasenovcu / snimio N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 13. travanj 2018. u 7:13 2018-04-13T07:13:00+02:00

Kad već imamo muzej, važno je i da bude posjećen, kaže Franjo Habulin, i dodaje da bi osmaši i srednjoškolci morali obavezno obilaziti Spomen-područje

Odmah treba promijeniti izložbu u Spomen-području Jasenovac, kako bi pričala istinu o ustaškom gubilištu i logoru smrti, izjavio je za naš list predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SAB) Franjo Habulin, koji je postao predsjednik savjeta Spomen-područja Jasenovac, obnovljenog u ponedjeljak nakon što nekoliko godina nije djelovao.

ČLANOVI SAVJETA

Franjo Habulin, antifašisti

Oleg Mandić, uime zatočenika

Aneta Lalić, srpska zajednica

Sanja Tabaković Zoričić, židovska zajednica

Veljko Kajtazi, romska zajednica

Željka Josić, Sabor

Marija Mačković, načelnica Jasenovca

Nevio Šetić, Ministarstvo kulture

Ivo Pejaković, Spomen-područje

Istina o logoru

Nakon što se prije četiri godine tiho ugasio, savjet je obnovljen na konstituirajućoj sjednici u ponedjeljak, objasnio nam je Habulin. Osim njega, koji u savjetu predstavlja antifašiste, članovi novoformiranog savjeta su bivši logoraš Auschwitza Oleg Mandić uime zatočenika logora, Aneta Lalić uime srpske zajednice, Sanja Tabaković Zoričić uime židovske te Veljko Kajtazi uime romske zajednice. U savjetu su i saborska zastupnica Željka Josić uime Sabora, načelnica Marija Mačković uime Općine Jasenovac, Nevio Šetić uime Ministarstva kulture te ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković.

Habulin je za naš list kazao kako je »prihvaćen prvi prioritet, promjena izložbenog postava«. »Izložbu treba promijeniti tako da prikazuje istinu o logoru smrti od njegova otvorenja u kolovozu 1941. do proboja zatočenika 22. travnja 1945. i rušenja logora«, kaže Habulin. »Također, kad već imamo muzej, važno je da bude i posjećen. Sadašnji broj posjetitelja, dvije do tri tisuće godišnje, malo je i ništa. Zato su već obavljeni razgovori s ministricom znanosti i obrazovanja da učenici osmih razreda osnovnih škola te srednjoškolci obavezno posjećuju spomen-područje, gdje bi im bio održan sat povijesti o rasnim zakonima, logorima u NDH i sudbini zatočenika«, kaže Habulin. Osim toga, naglašava, važno je nastaviti znanstvena istraživanja, a dugoročni je plan i obnova zatvorsko-logorskog kompleksa u Staroj Gradiški. Savjet Spomen-područja Jasenovac savjetodavno je tijelo, a Habulin kaže kako će usko surađivati s Upravnim vijećem, koje vodi kustosica Nataša Mataušić.

Bojkot

Neki su mediji spekulirali da bi obnova savjeta Spomen-područja Jasenovac predstavnike zajednica žrtava mogla ponukati da sudjeluju u ovogodišnjoj državnoj komemoraciji žrtvama Jasenovca 22. travnja u spomen-području, ali to se pokazalo netočnim: predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus prošlog je tjedna izjavio kako predstavnici židovske zajednice neće sudjelovati u toj komemoraciji, nego će 15. travnja u podne održati svoju, jer ne kane komemorirati zajedno s vladom koja tolerira ustaški pozdrav.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka