Zakon o doprinosima

Izjednačavaju se obrtnici i direktori: Vlasnici zadruga i malih tvrtki više će izdvajati za mirovine i zdravstvo

Gabrijela Galić

Ukupne promjene u načinu obračuna doprinosa proračunu će donijeti manjak od 38,5 milijuna kuna – Zdravko Marić / Foto Darko JELINEK

Ukupne promjene u načinu obračuna doprinosa proračunu će donijeti manjak od 38,5 milijuna kuna – Zdravko Marić / Foto Darko JELINEK

Promjenama u sustavu doprinosa usklađuje se iznos minimalne plaće s najnižom mjesečnom osnovicom za obračun doprinosa



ZAGREB – Vlasnici obrta i direktori u društvima s ograničenom odgovornošću od iduće godine imat će istu osnovicu za obračun obaveznih doprinosa. Predlaže se to, među ostalim, izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima kojim se, kao što je već poznato, uvodi obveza plaćanja nešto sniženih doprinosa na sve oblike drugog dohotka, pa tako i na rad umirovljenika.


Time će se, kako navodi Ministarstvo financija, ukinuti neopravdana prednost umirovljenika na tržištu povremenog rada u odnosu na druge radnike. Naime, umirovljenički rad trenutno je konkurentniji u odnosu na “druge sudionike na tržištu rada”.


Zakonska rupa


Osnovica za obračun doprinosa obrtnika u ovoj godini iznosi 5.224,05 kuna, dok je s druge strane najniža osnovica za direktora u visini bruto minimalne plaće, odnosno 3.120 kuna. Naime, sada osobe u radnom odnosu koje su istodobno kod poslodavca članovi uprave trgovačkog društva ili izvršni direktori trgovačkog društva, odnosno izvršni upravitelji zadruge, nemaju propisanu visinu najniže osnovice za obračun doprinosa, već se na njih, kao i za radnike koji nisu u upravljačim strukturama, primjenjuje odredba Zakona o minimalnoj plaći.




Zbog zakonske rupe direktori u društvima s ograničenom odgovornošću u prednosti su ispred obrtnika koji imaju propisanu najnižu osnovicu za plaćanje doprinosa. Stoga su u resornom ministarstvu odlučili ispraviti nepravdu pa se predlaže izjednačavanje obaveze, odnosno direktori u malim tvrtkama plaćat će obavezne doprinose na osnovicu propisanu za obrtnike koji utvrđuju dohodak na temelju poslovnih knjiga, ako se ne isplaćuje plaća ili se isplaćuje plaća niža od propisane osnovice.


Ukidanje izuzetaka


Promjenama u sustavu doprinosa ispravlja se i jedna dugogodišnja manjkavost – usklađuje se iznos minimalne plaće s najnižom mjesečnom osnovicom za obračun doprinosa. Ta osnovica, koja je do donošenja Zakona o minimalnoj plaći 2008. godine figurirala kao minimalac, još uvijek se nalazi u sustavu. Trenutno iznosi 2.812,95 kuna, što je 307 kuna manje od iznosa minimalne plaće. Kako bi se smanjila razlika između minimalca i najniže mjesečne osnovice za obračun doprinosa, predlaže se povećanje koeficijenta za utvrđivanje najniže osnovice s 0,35 na 0,38. To bi usklađivanje proračunu trebalo donijeti oko 11,5 milijuna kuna novih prihoda od mirovinskog te oko 8,5 milijuna kuna od zdravstvengo doprinosa na godišnjoj razini.


No, ukupno će promjene u načinu obračuna doprinosa, prema procjenama resornog ministarstva, donijeti manjak od 38,5 milijuna kuna zbog ukidanja izuzetaka i smanjenja stope doprinosa za drugi dohodak, odnosno drugu djelatnost.