Neobična ideja

Izjava profesora Pravnog fakulteta izazvala čuđenje: Podolnjak poželio da političare u kampanji USKOK ne ometa

Jagoda Marić

Mostov zastupnik i profesor na Pravnom fakultetu htio bi izbjeći situaciju u kojoj bi kaznene prijave  dominirale predstojećom predizbornom kampanjom



ZAGREB Mostov Robert Podolnjak iznio je u četvrtak jako zanimljivu ideju o tome kako izbjeći situaciju da kaznene prijave dominiraju predstojećom predizbornom kampanjom i to tako da se koriste u negativnom kontekstu protiv političkih protivnika.


– Most se nada da u predstojećem razdoblju neće biti novih kaznenih prijava. U ovom razdoblju USKOK ne bi trebao poduzimati radnje koje bi se mogle tumačiti da idu u korist neke političke opcije.


Naravno, one kriminalne prijave koje nemaju veze s politikom su nešto drugo, ali onaj dio koji se odnosi na političare koji su aktivni u izbornoj promidžbi… Bojim se da bi se prijave u tom smislu mogle koristiti negativno, rekao je Podolnjak u emisiji Otvoreno.


Pravnici u čudu




Njegova ideja nije se baš svidjela kolegama u dvije najveće hrvatske stranke, HDZ-u i SDP-u koje smo jučer pitali što misle o tome da USKOK i DORH na određeni način imaju moratorij na svoj posao dok traje predizborna kampanja kad su u pitanju političari koji u njoj sudjeluju.


Bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da takva ideja nije spojiva ni s Ustavom ni sa zakonom.


– USKOK i DORH moraju radi svoj posao vodeći računa o zakonima, o dokazima o indicijama, a ne izbornom tajmingu ili tome na koga se prijave odnose.


I nadam se da tako rade, da vode računa o zakonima i dokazima, a ne kako to politički utječe na nekoga. Oni koji bi se vodili političkim motivima, koji bi nekome htjeli koristiti ili štetiti, zapravo bi kršili zakon i nije im mjesto u tim institucijama, kazao nam je Bošnjaković.


Dodaje i da bi USKOK i DORH po toj logici stalno odgađali svoj posao, jer su u Hrvatskoj svake godine neki izbori.


SDP-ov Peđa Grbin kaže da je Podolnjak kao profesor na Pravnom fakultetu njegovu generaciju učio tome da se postupa po Ustavu i zakonu, a sada radi nekakvog navodnog mira u kampanji, iznosi prijedlog koji je po njemu neprimjeren.


Samo dokazi


– DORH i USKOK su neovisne institucije, Ustav i zakoni im propisuju da vode postupke protiv onih koji su počinili kaznena djela. Profesor Podoljnak je prvo govorio o tome da bi trebali zastati s kaznenim prijavama, pa kad je shvatio što govori, dodao je da treba barem razdvojiti one prijave koje su politički motivirane.


To je još gore, jer bi onda institucije valjda prvo trebale odlučivati koje su to prijave politički motivirane i odvajati ih i po njima ne postupati. A, o tome, ja se nadam, odlučuju isključivo na osnovu dokaza, rekao nam je Grbin.


Dodao je i da ga, unatoč tome što je kampanja već počela, takva ideja čudi s obzirom na to što dolazi od profesora Pravnog fakulteta.