Sporno imenovanje

Izgledan novi spor između Ljubljane i Zagreba: HEP prijeti arbitražom Sloveniji zbog NE Krško

Denis Romac

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Hrvatski suvlasnik nuklearke Krško Hrvatska elektroprivreda ne protivi se Rožmanovu imenovanju, nego samo želi prije toga zamijeniti svog dosadašnjeg člana uprave nuklearke Hrvoja Perharića, na što Gen Energija ne pristaje



RIJEKA Čini se da je na pomolu novi spor između Ljubljane i Zagreba, ovaj put zbog slovenske odluke o imenovanju dugogodišnjeg predsjednika Uprave Nuklearne elektrane Krško Stane Rožmana na još jedan petogodišnji mandat, i to bez suglasnosti Hrvatske elektroprivrede.


Hrvatska zbog toga Sloveniji prijeti ad hoc poslovno-tehničkom arbitražom, što bi moglo dodatno zakomplicirati ionako komplicirane odnose dviju zemalja.


Crveno svjetlo


Hrvatski suvlasnik nuklearke Krško Hrvatska elektroprivreda ne protivi se Rožmanovu imenovanju, nego samo želi prije toga zamijeniti svog dosadašnjeg člana uprave nuklearke Hrvoja Perharića, na što Gen Energija ne pristaje. Zato je HEP odbio dati zeleno svjetlo za Rožmana i zato slovenskoj strani, zbog jednostrane odluke o Rožmanovu imenovanju, prijeti slovenskoj strani arbitražom. Radi se dakle o obostranoj opstrukciji: Slovenija opstruira izbor hrvatskog člana uprave zajedničke nuklearke, na što Hrvatska odgovara opstrukcijom izbora slovenskog predsjednika Uprave, na što je Slovenija odgovorila jednostranim imenovanjem.




Hrvatska strana, kako javljaju slovenski mediji, na Perharićevo mjesto želi postaviti Sašu Medakovića, aktualnog direktora državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, čemu se slovenska strana protivi, tvrdeći da Medaković nema potrebne kvalifikacije za tako značajnu funkciju.


Ružne uspomene


Hrvatska prijetnja arbitražom slovenskoj strani vjerojatno budi ružne uspomene, s obzirom na to da je HEP već pobijedio Sloveniju u jednoj arbitraži prije nekoliko godina. Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova sa sjedištem u Washingtonu tada je presudio da Slovenija mora isplatiti HEP-u više od 40 milijuna eura za neisporučenu električnu energiju iz nuklearke Krško u razdoblju od siječnja 2002. do travnja 2003. godine.