Bez rezervne funkcije

Izbori za šefa SDP-a: Ostojiću, Bernardiću i Piculi poraz znači i – politički pad

Dražen Ciglenečki

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

U SDP-u ima posla i bez posebne funkcije – rekao nam je Ostojić. Samo predsjednik, ja ne kalkuliram – izjavio je Davor Bernardić. Samo je Sobol zasad predala obrasce i za članicu Predsjedništva SDP-a



ZAGREB – Većina SDP-ovaca koji su dosad najavili kandidature za predsjednika stranke idu na sve ili ništa. Svi zainteresirani moraju do subote u sjedištu SDP-a ispuniti obrazac kojim iskazuju namjeru kandidiranja za neku od stranačkih dužnosti, a Davor Bernardić, Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Tonino Picula, Karolina Leaković natjecat će se isključivo za mjesto predsjednika. Jedno od njih u tome će uspjeti, a ostali će biti samo obični članovi SDP-a.


– Kandidirat ću se samo za predsjednika, mislim da je to korektno. S jedne strane to pokazuje i da ne koristiš kampanju za predsjednika za rezervnu poziciju na stranačkoj konvenciji. Ako ne budem izabran, u SDP-u ima posla i bez posebne funkcije – rekao nam je Ostojić, koji danas predstavlja program pod nazivom »Volimo SDP«.


Status u stranci


I Picula poručuje da će se kandidirati jedino za dužnost predsjednika stranke. Svoje kandidature jučer su na Iblerov trg došli službeno najaviti Bernardić, Miljenić i Gordana Sobol. Samo je potonja predala obrasce i za članicu Predsjedništva, odnosno potpredsjednicu SDP-a.– Zasad je tako, a što će dalje biti, ovisit će o podršci članova koju ću dobiti kao kandidatkinja za predsjednicu – ističe Gordana Sobol.Bernardić i Miljenić samouvjereno idu u utrku za šefa SDP-a.

– Samo predsjednik, ja ne kalkuliram. Uvijek sam iznosio jasan stav, nisam šest godina govorio jedno, a onda izašao i napravio drugo. Bio sam dosljedan i vjerodostojan i tako će biti i dalje – izjavio je Bernadić novinarima nakon što je popunio potreban obrazac. S obzirom da su on, Ostojić i Picula trenutačno potpredsjednici stranke, ako bi izgubili ove izbore, to bi za njih predstavljalo ozbiljan politički pad. Drukčija je situacija kod, primjerice, Miljenića, koji sada nije niti član Glavnog odbora, pa izborni poraz ne bi pogoršao njegov status u stranci.




– Dužnost predsjednika SDP-a tako je velika stvar, osjećam i tremu zbog toga, da ne mogu ni razmišljati o nekoj drugoj poziciji. A onaj od nas koji bude izabran mora imati cilj pobjedu na parlamentarnim izborima, te zato svaki od kandidata treba biti spreman sutra preuzeti premijersko mjesto – upozorio je Miljenić nakon što je formalizirao najavu svoje kandidature.


Karolina Leaković to će obaviti sutra i također samo za predsjednicu.


– Ili sam ozbiljna kandidatkinja ili nisam, a ja jesam – kratko nam je rekla međunarodna tajnica SDP-a. Domagoj Hajduković još nije odlučio što će.


Prikupljanje potpisa


Po isteku roka za ovu fazu postupka, slijedi 30 dana za prikupljanje najmanje tisuću potpisa. Miljenić će ih osobno skupljati.


– Veselim se onom što je ispred mene. Razgovarat ću sa što više članova i članica, moram čuti što oni misle da treba SDP-u. Kampanja, koju ću dijelom i sam financirati, bit će apsolutno pozitivna, protukandidati su moji kolege i zajedno ćemo dalje raditi. Na kraju ovog procesa bit ćemo sigurno jači – optimističan je Miljenić.


Ali, ne može se u tome mjeriti s Bernadićem. Šef SDP-a u Zagrebu uvjeren je, naime, da će pobijediti već u prvom krugu izbora. Tako je rekao novinarima. Ipak, SDP-ovci skloni Bernardiću procjenjuju da će on ići u drugi krug s Ostojićem ili Miljenićem. Bernardić neće imati šefa kampanje jer se »ne želi skrivati iza nekoga«. Ima jako ambiciozne planove sa strankom.


– SDP je bio ključna stranka u najvažnijim trenucima za Hrvatsku, 1990. kad su otvoreni demokratski procesi, 2000. kad je počeo postupak pristupanja Europskoj uniji i 2011. kad se konačno počeo uvoditi red u Hrvatskoj. Cilj mi je povratak SDP-a na vlast i desetljeće socijaldemokracije u Hrvatskoj – istaknuo je Bernardić.