Nogometni razgovori

Izaslanstvo HNS-a na čelu sa Šukerom kod Plenkovića: “Razgovarati o ostavkama je neprihvatljivo!”

Hina

foto: Patrik Macek / Pixell

foto: Patrik Macek / Pixell

"Zahvalan sam premjeru i ministru unutarnjih poslova koji su saslušali ono što nas očekuje u predstojećim mjesecima, a to je utakmica s Ukrajinom koja je važna za hrvatski sport. Riječ je o kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo. Razgovarali smo i o europskom prvenstvu, Kupu u Varaždinu. Bio je to konstruktivan razgovor o nogometu."



ZAGREB – Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić primili su u utorak izaslanstvo Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) koje je predvodio predsjednik HNS-a Davor Šuker.


Sastanak je trajao sat vremena, a glavna tema razgovora bila je priprema za predstojeću utakmicu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji protiv Ukrajine 24. ožujka na stadionu Maksimir. Po izjavama sudionika nakon sastanka očito se nije raspravljalo o zahtjevu Mosta za smjenama u HNS-u.


Saborski zastupnici i članovi Mosta nezavisnih lista zatražili su u ponedjeljak da čelnici Hrvatskog nogometnog saveza ali i članovi Izvršnog odbora i Skupštine HNS-a podnesu ostavke.




»Skupština će odlučiti o predsjedniku HNS-a, ovako razgovarati o ostavkama je neprihvatljivo. Primjenjujemo Zakon o sportu, možda i jedini u Hrvatskoj i želimo cjeloviti zakon o sportu za sve sportove i sve sportaše«, rekao je novinarima ispred sjedišta Vlade Šuker.


Predsjednik HNS-a je kazao kako je glavna tema razgovora bila priprema za utakmicu s Ukrajinom.


»Zahvalan sam premjeru i ministru unutarnjih poslova koji su saslušali ono što nas očekuje u predstojećim mjesecima, a to je utakmica s Ukrajinom koja je važna za hrvatski sport. Riječ je o kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo. Razgovarali smo i o europskom prvenstvu, Kupu u Varaždinu. Bio je to konstruktivan razgovor o nogometu. Reprezentacija je deveta na FIFA-inoj ljestvici, dobro funkcioniramo kao savez, ali je važno da se plasiramo i na svjetsko i na europsko prvenstvo«, zaključio je Šuker.


Pored Šuketa u izaslanstvu HNS-a bili su i potpredsjednici Ante Kulušić i Ante Vučimilović, te članovi izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatič i Marijan Kustić, dok su uz premijera bili i državna tajnica Središnjeg ureda za sport Janica Kostelić, ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, te čelnik SOA-e Daniel Markić.


»Pozivam sve navijače da bodre naše igrače. To je bitno,« kratko je nakon sastanka kazao ministar Orepić.


Jutros je nakon konferencije »Demografija – refleksije na mirovinski sustav« premijer Plenković Mostov ultimatum da vodstvo HNS-a mora otići komentirao riječima da sport treba dati sportašima.


»Koliko ja znam ne bira Vlada, Sabor ili političke stranke vodstva sportskih saveza. Prema tome, to su stvari koje oni koji su izabrani u HNS moraju sami rješavati. Sport treba dati sportašima«, poručio je Plenković dodavši: »Zanima me kvalitetan nogomet i sport, sigurnost onih koji dolaze na sportska borilišta i nogometne stadione da uživaju u sportu.»


Kazao je da će planom normativnih aktivnosti za treći ili četvrti kvartal ove godine biti predložena revizija zakona i da državna tajnica Janica Kostelić sa suradnicima radi na rješenjima.