Nadzor

Iz Dine se uklanja uskladišteni freon i vinil klorid monomer, Ministarstvo tvrdi da je Omišalj siguran

Bojana Mrvoš Pavić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

 U pogonima ima 20 vrsta različitih kemikalija koje,  uskladištene i pod nadzorom, ne predstavljaju rizik za zdravlje i život ljudi, tvrde u nadležnom Ministarstvu



ZAGREB U zatvorenim pogonima Dina Petrokemije u Omišlju ima 20 vrsta različitih kemikalija koje, uskladištene i pod nadzorom, ne predstavljaju rizik za zdravlje i život ljudi, materijalnih dobara i okoliš, i čije je zbrinjavanje već započelo – odgovorilo je Ministarstvo zaštite okoliša o stanju u tvrtki. Trenutačno se iz pogona uklanja uskladišteni freon i vinil klorid monomer (VCM), dok će laboratorijske kemikalije preuzeti Zavod za javno zdravstvo PGŽ-a. U travnju su u kutinsku Petrokemiju prevezene pak četiri tone klora, koji je dotad stajao uskladišten u krugu omišaljskog pogona.


Prema Hininim informacijama, imovina Dina Petrokemije procijenjena je na 463,8 milijuna kuna, pri čemu su gotovo sve nekretnine, postrojenja i oprema u najvećoj mjeri opterećeni hipotekama Hypo banke, HBOR-a, države i HEP-a.


Stečajna upraviteljica Marija Ružić je u veljači podnijela Trgovačkom sudu u Rijeci drugu dosad prijavu nedostatnosti stečajne mase za pokriće troškova stečajnog postupka te predložila da se on obustavi. Očekivalo se da će se vjerovnici na skupštini, koja je bila zakazana za travanj, izjasniti žele li neki od njih predujmiti pet milijuna kuna kako bi se stečaj nastavio, ali je skupština, na prijedlog vjerovnika, odgođena za 1. lipnja. Odgodu su predložili i predstavnici države ne bi li se dotad pronašle mogućnosti podmirenja obveza. Stečajna upraviteljica zatražila je od vjerovnika i suglasnost da se dio postrojenja u Dini proda kao sekundarna sirovina kako bi se od dobivenog novca osiguralo daljnje čuvanje kemikalija.




Dina Petrokemija je suvlasnik tvrtke Ćuf, koja je pak vlasnik zemljišta na kojemu se predviđa izgradnja LNG terminala. Hipoteku na to zemljište imala je Hypo banka, a preuzela ju je državna austrijska tvrtka Heta AR, zadužena za loše plasmane. Kako Hina doznaje od Dinine stečajne upraviteljice, direktor Ćufa predao je na Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za pokretanje stečaja u Ćufu. Fina je, pak, dala prijedlog za pokretanje stečaja u tvrtki Piros koja je u stopostotnom vlasništvu Dina Petrokemije, a vlasnik je dijela zemljišta u Dininu kompleksu u Omišlju.


Ćuf, Piros i Kijac su male tvrtke u Dioki grupi, koje su formalni vlasnici zemljišta namijenjenog gradnji LNG terminala i stečaj u njima, hipotetski, ne bi trebao uzrokovati nikakve probleme s daljnjim raspolaganjem zemljištem. Ono je i dalje pod hipotekom koju je preuzela austrijska državna agencija HETA koja je pak oglasila prodaju svojih založnih prava. U taj je postupak, koliko je poznato, ušla i kanadska grupacija zainteresirana za gradnju LNG terminala, no preuzimanje potraživanja od HETA-e ne znači automatski i vlasništvo nad zemljištem, kao ni pravo njegovog prvokupa. Zemljište može biti prodano samo na Trgovačkom sudu u Rijeci, i to onome tko ponudi više. Tko god pak ušao u posjed zemljišta, država ga planira razvlastiti zbog gradnje terminala, uz plaćanje tržišne naknade.