Bez politike do sutra

Iz DIP-a navode da se izborna šutnja danas uglavnom poštuje. Prijavljena su im tek dva slučaja

Hina

Imali smo poziv zbog izbornog materijala u dva poštanska sandučića, a jedan nam je građanin dojavio da je na jednom portalu ostavljena vijest s fotografijom nekoliko predsjedničkih kandidata, rekao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski



Izborna šutnja uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora se poštuje, a subotnje prijepodne prošlo je uz tek nekoliko poziva građana, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).


Imali smo poziv zbog izbornog materijala u dva poštanska sandučića, a jedan nam je građanin dojavio da je na jednom portalu ostavljena vijest s fotografijom nekoliko predsjedničkih kandidata, rekao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.


Od ponoći je u Hrvatskoj na snazi izborna šutnja koja će trajati do nedjelje, 22. prosinca, do 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta i do tada je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Zabrana vrijedi i za objavljivanje fotografija, izjava i intervjua predsjedničkih kandidata.




DIP je već ranije pozvao 11 predsjedničkih kandidata, njihove predlagatelje te druge fizičke i pravne osobe, medije i medijske nakladnike da poštuju šutnju.


Svim izbornim stožerima poslali smo podsjetnik, odnosno e-mail, da vode računa o izbornoj šutnji, rekao je Hojski.


Za razliku od drugih izbora, za kršenje šutnje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske, zakon ne previđa nikakve kazne, pa je njeno poštivanje u sferi moralnog ponašanja.


Na nedjeljnim predsjedničkim izborima tri milijuna 855 tisuća birača u Hrvatskoj i inozemstvu odlučivat će tko će od 11 kandidata idućih pet godina biti hrvatski predsjednik.