Presuda

Ivo Sanader osuđen na 6 godina zatvora zbog afere Ina-MOL, Hernadiju 2 godine

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Bivšem se premijeru oduzima i pet milijuna eura. Sanader i Hernadi moraju podmiriti i troškove suđenja u iznosu od 60 tisuća kuna



Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na 6 godina zatvora, a čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi na dvije godine zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi Ina-MOL.


“Ivo Sanader i Zsolt Hernadi su krivi za primanje, odnosno davanje mita”, kazala je sutkinja Maja Štampar Stipić koja je u 10 sati počela čitati objavu nepravomoćne presude za aferu Ina-Mol, prenosi N1.


“Ivo Sanader s Hernadijem je dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura dogovoriti da će Republika Hrvatska Molu prepustiti odlucujuči glas u poslovanju Ine. Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog posovanja iz Ine i izmijeniti međudioničarski ugovor. Na sjednici Vlade zatražio je da se prihvati izvješće kojim se Molu prepušta upravljanje Inom, što je Vlada i prihvatila”, rekla je sutkinja.




Bivšem se premijeru oduzima i pet milijuna eura. Sanader i Hernadi moraju podmiriti i troškove suđenja u iznosu od 60 tisuća kuna. Zsolt Hernadi i dalje je nedostupan hrvatskom pravosuđu.


Ivo Sanader nije se pojavio na izricanju presude.


Sanader koji je od travnja na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska nije bio ni na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se završni dio suđenja vodio u njegovoj odsutnosti.


Sud je, naime, zaključio da operacija kojoj je podvrgnut nije bila bužna, odnosno da se sam doveo u situaciju raspravne nesposobnosti.


I dok je Uskok ponovljeno suđenje zaključio tvrdnjom kako je dokazao da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog Hrnadija, njihova obrana, s druge strane, smatra da za osuđujuću presudu nema temelja.


Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković smatra da je tijekom ponovljenog suđenja njezinom branjeniku uskraćen pravičan postupak te da mu nije omogućeno očitovanje o optužnici niti iznošenje obrane.


Hernadijeva odvjetnica Laura Valković je zatražila oslobađajuću presudu za svojeg branjenika navodeći da je u odnosu na njega zastara nastupila u svibnju ove godine. Uz to, Valković je naglasila da tužiteljstvo nije predočilo ni jedan dokaz koji bi potvrdio inkrimiranu vezu Sanadera i Hernadija.


Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL zatražio je Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu. Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska je strana odbila niz zahtjeva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.


Sanader je u prvom postupku pravomoćno osuđen na osam i pol godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme Domovinskog rata. Na ponovljenom suđenju za to nedjelo osuđen je na dvije i pol godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme prvedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.


No, nekada najmoćniji hrvatski političar u travnju je zatvoren jer mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska pa je i presudu u aferi Ina-MOL dočekao iza rešetaka.


Još uvijek mu traje suđenje u aferi Fimi media, gdje je također u prvom postupku nepravomoćno osuđen, ali je presudu na devet godina zatvora ukinuo Vrhovni sud.