Bivši premijer izlazi iz zatvora

Ivo Sanader napušta Remetinec, uz jamčevinu mora predati putovnicu

Sergej Abramov

Ivo Sanader izlazi na slobobu pitanje je samo kada. Postoje dvije opcije, bivši premijer napustit će Remetinac ili u ponedjeljak ili tek kada ova odluka postane pravomoćna i kad se provede uknjižba na ponuđene nekretnine



Optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac odredilo je u subotu Ivi Sanaderu produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, ali je istodobno zamijenilo tu mjeru sigurnosti jamčevinom od 12,5 milijuna kuna u nekretninama i gotovom novcu.


To znači da će Ivo Sanader najkasnije biti pušten na slobodu kad se, nakon pravomoćnosti odluke, provede uknjižba države nad ponuđenim nekretninama i preda novčani polog. Njegovi odvjetnici, međutim, i dalje tvrde da bi trebao biti pušten na slobodu već u ponedjeljak u sedam sati ujutro.


– Ostajemo na stajalištu da je trebalo poštivati i provesti odluku Ustavnog suda o ukidanju istražnog zatvora. U ponedjeljak ćemo tražiti od Ustavnog suda da provede svoju odluku, Ustavni sud može zatražiti direktno od zatvora da pusti pritvorenika, rekla je Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković po završetku sjednice optužnog vijeća.




Pored jamčevine, odlučeno je da se Sanader mora javiti svakog 1. u mjesecu sudu te mu je oduzeta putovnica.


USKOK je u optužnici za HDZ-ove crne fondove odnosno slučaj Fimi media za Sanadera zatražio određivanje istražnog zatvora iz kojega je, pak, po nedavnoj odluci Ustavnog suda, trebao izaći najkasnije u ponedjeljak, 12. prosinca u 7 sati.