Gost Dnevnika Nove TV

Ivo Sanader: ”Nisam primio 5 milijuna eura mita, Ježić naprosto laže i zbog toga sam bio četiri godine u zatvoru”

P. N.

Ljudi, pa zar mi svi zatvaramo oči pred činjenicom da se čovjek obvezao da će platiti u roku od mjesec dana, navodno mojih, pet milijuna eura, još ih nije platio. O čemu mi govorimo?



U međunarodnom pravnom okruženju trenutačno se vode dvije vrlo važne bitke oko INE.


Prvu je protiv Hrvatske 2013. pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu pokrenuo mađarski MOL koji tvrdi da je izgubio najmanje tri mlijarde kuna jer hrvatska strana u INI nije poštovala ugovor iz 2009. koji je s Mađarima sklopila Vlada Ive Sanadera.


Hrvatska je u vrijeme Vlade Zorana Milanovića uzvratila 2014. protutužbom u kojoj tvrdi da hrvatska strana trpi štetu zbog ugovora Sanaderove Vlade kojim su Mađarima dana upravljačka prava iako nisu imali većinski paket dionica.




Prije nekoliko dana u Londonu je na UN-ovoj Komisiji za međunarodno trgovačko pravo, pri kojoj je Hrvatska zatražila poništavanje dioničarskog ugovora Vlade i MOL-a iz 2009. godine o upravljanju INOM, svjedočio bivši premijer Ivo Sanader. O čemu je svjedočio i kakve bi posljedice za Hrvatsku i njezine građane, ali i njega osobno to moglo imati, s obzirom da čeka novo suđenje za Inu ekskluzivno za Dnevnik Nove TV govorio je Ivo Sanader.


Čuli ste izjavu potpredsjednika Vlade Bože Petrova, što mislite na koga se odnosi? Koje su to interesne skupine?


Potpredsjednik Petrov vjerojatno ima neke svoje informacije koje ja nemam. Ja s obzirom da nisam već dulje vrijeme u politici, teško mi je procjenjivati i spekulirati na što je on mislio u toj izjavi.


Nije vam baš u fokusu?


Ne.


Jeste li svjedok MOL-a u tom postupku?


Ne. Hvala na tom pitanju. Ja sam svjedočio u tom postupku na poziv predsjednika arbiteraže. On me je pozvao da svjedočim, taj poziv je već dulje vrijeme bio kod mojih odvjetnika. Ja sam o tome razmišljao i odlučio sam prije nekoliko mjeseci da ću svjedočiti, a on me pozvao na ovu raspravu u travnju.


Kad Vas je pozvao?


Tada kada je rasprava zakazana. Arbitražni sud ne zasjeda svakog tjedna niti svakog mjeseca, nego svakih nekoliko tjedana, mjeseci, možda će sljedeća rasprava biti za pet, šest tjedana. Kad sam ja odlučio, do tog trenutka rasprave, nije bilo ni jedne druge rasprave.


Jesu li točne informacije da ste jednom ranije već bili pozvani ali se, budući da dolazak na arbitražu nije obvezan, niste odazvali?


Poziv je stigao još u vrijeme kad sam bio u zatvoru, znači nisam se mogao odazvati. Nisam mogao biti u zatvoru i otići na raspravu u London ili Ženevu ili već gdje se sastaje.


Može li Vama ovo svjedočenje pomoći u postupku koji se ponovno treba voditi za Inu u Hrvatskoj?


Ovo je posebna procedura i to je međunarodna arbitraža koja nema nikakve veze s našim postupkom u Zagrebu. Međutim, ono što je važno za reći, budući da se postupak pred međunarodnom arbitražom vodi na temelju odluke Milanovićeve Vlade, koju je gurao tadašnji ministar Ivan Vrdoljak, da se na temelju nepravomoćne presude ide pred međunarodnu arbitražu, a ta nepravomoćna presuda se temelji na laži Roberta Ježića da je za mene dobio 5 milijuna eura kao mito.


On se bio obvezao pred hrvatskim sudom, pred hrvatskom javnošću, pred svim kamerama da će tih 5 milijuna eura platiti još u rujnu 2012. godine. Evo, travanj 2016. još to nije uplaćeno.


Ali u međuvremenu, zbog te izjave Ježićeve sam ja prosjedio 4 godine u zatvoru i vodi se međunarodna arbitraža. Ono što je Milanovićeva vlada, na inicijativu Ivana Vrdoljaka, tadašnjeg ministra, učinila je krajnje rizičan posao za Hrvatsku.


Nitko ne može reći kako će arbitraža završiti niti se ja želim u to upuštati, ali ja sam naprosto pred arbitražom htio reći ono što sam rekao i u Hrvatskoj.


Što je bio fokus Vašeg svjedočenja, što je arbitražno Vijeće najviše zanimalo?


Ne mogu vam reći što me Vijeće pitalo. Pitalo me i Vijeće, pitali su me zastupnici Hrvatske i zastupnici MOL-a. Dakle sve tri strane su me pitale i ja sam odgovarao isto ono što sam odgovarao i u Zagrebu. Dakle, ne postoji mito, ja nisam primio nikakvih 5 milijuna eura, Ježić naprosto laže. A na temelju te laži se stvorio cijeli ovaj slučaj i cijela Hrvatska, čak i potpredsjednik Petrov govori to je nešto ovo… Ljudi, pa zar mi svi zatvaramo oči pred činjenicom da se čovjek obvezao da će platiti u roku od mjesec dana, navodno mojih, pet milijuna eura, još ih nije platio. O čemu mi govorimo?


Vi u Hrvatskoj tvrdite da ste žrtva političkog progona, arbitraža nije o Vama i nije kazneni postupak, jeste li govorili i o ugovorima iz 2003. iz prve privatizacije INE?


Govorio sam o svemu što znam. Dakle i o početku privatizacije INE, govorio sam o političkom progonu, o ulozi Mladena Bajića u političkom progonu, koji se pokazao kao poslušnik tadašnje premijerke Kosor, koja je ovim kaznenim progonom htjela mene eliminirati kao mogućeg povratnika na političku scenu. O svemu tome sam govorio, no to za hrvatsku javnost nije ništa novo. Ja sam to sve govorio ovdje u mnogim prigodama. Drago mi je i zahvalan sam Novoj TV da me pozvala i da to izravno kažem i večeras u Dnevniku.


Jeste li Vi, kako stoji u Vladinom zahtjevu za arbitražnom, prodali Mađarima upravljačka prava u INI za deset milijuna eura?


Malo prije sam rekao da nisam, a onaj koji tvrdi da jesam neka najprije uplati tih pet milijuna, ako je istina ono što on tvrdi. Riječ je o tome da je moja vlada naslijedila ugovor iz 2003. koji je potpisala bivša vlada sa MOL-om, da je MOL bio strateški partner bivše vlade, pa je bio i moje vlade, pa i vlade gospođe Kosor i Vlade Zorana Milanovića i današnje Vlade. MOL je naprosto strateški partner i ja se ne slažem i neću se nikada složiti, bez obzira na činjenicu da sam bio u zatvoru, ali sam pobio to i sve su te presude pale, kao što hrvatska javnost zna, ja sam siguran u svoju pobjedu na kraju , ne želim prejudicirati, ali uvjeren sam, jer nema ništa.


Dakle, riječ je o tome da je jedna vlada donijela odluku da se proda MOL-u 25 posto, a druga vlada, odnosno moja, je činjenicu da je u međuvremenu MOL došao na 48%, ali ne prodajom Vlade nego kupnjom na burzi dionica, da je naprosto postao većinski vlasnik u smislu većeg broja dionica nego što ima vlada. Vlada ima 45, MOL 47 ili 48 i logično je bilo da kroz pregovore stvorimo novi odnos koji je takav kakav je.


Je li INA jedan od razloga zašto ste napustili Vladu?


Ne. Ja sam to rekao, mnogi su vjerovali, mnogi nisu. Razlog mog odlaska i ostavke 2009. je bila blokada Slovenije koja je htjela svoj glas u Europskoj komisiji i Europskoj uniji, za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji naplatiti našim teritorijem. To se kasnije vidjelo, prošle godine, kada je naš Sabor, jednoglasnom odlukom izašao iz arbitraže koju je gospođa Kosor dogovorila s Pahorom. Mislim da je to bila katastrofalna odluka. Pokazalo se da je trebalo izaći iz te arbitraže i Bogu hvala da se dogodilo to da su neke službe čule dogovaranje slovenskog predstavnika u arbitraži i njihovog predstavnika ministarstva vanjskih poslova, što je apsolutno suprotno svim pravilima arbitraže.


Bivši ministar Vrdoljak nazvao Vas je lažnim domoljubom. Što na to odgovarate, što mu poručujete?


Ja sam čuo u hrvatskoj politici svakakvih izjava, ali ova zaista spada u vrlo rijetke izjave. Vrdoljakova teza je ova: Mi smo tebe optužili da si za mito prodao upravljačka prava MOL-u. E sada, ako se ti ideš braniti, nisi domoljub. Znači, ti si domoljub ako priznaš da si primio mito i ako priznaš da si kriminalac i najbolje bi bilo da odeš opet u Remetinec. Tada si pravi domoljub. Vrdoljak ima neke svoje druge račune i neke svoje druge interese. Tu je umiješan i gospodin Umičević i tako dalje.

Koje interese?


Pa vjerojatno neke privatne interese o kojima ćemo govoriti kada dođe vrijeme.


Ina je priča koja se proteže kroz mandat nekoliko Vlada. Jeste li u kontaktu s bivšim suradnicima Kolindom Grabar Kitarović i Tomislavom Karamarkom?


Ja prije svega njih ne smatram kao bivše suradnike nego ih smatram i držim i cijenim kao aktualne, visoke dužnosnike hrvatske državne politike. Predsjednica Grabar Kitarović, po mojoj procjeni, ako smijem to ovdje reći, izvanredno obavlja svoj posao puno bolje nego Josipović, a potpredsjednik Karamarko ima važne poslove u vladi.


Jeste li u kontaktu s njima?


Ne. Vi znate što sam ja rekao i pri tome ostajem. Ja se ne vraćam u politiku. Politika je završeno poglavlje mog života. Ono što želim je istjerati istinu na čistac. Ono što mi je drago da u međuvremenu puno ljudi vidi da me se progoni pet godina, moju obitelj, moje prijatelje, a nema niti jednog dokaza. U svakom predmetu imate jednoga koji tvrdi: je, ja sam kriminalac, ali to mi je rekao Sanader, ja sam njemu dao novac. To više ne prolazi u Hrvatskoj.


Pratite li politički brak Mosta i Domoljubne koalicije i stalne trzavice?


Pratim. Ima trzavica i logično je da ima trzavica i mislim da će i jedna i druga strana sve te trzavice nadići. Bilo je važno da se završe izbori u HDZ-u. Predsjednik Karamarko je ponovno potvrdio svoj mandat i ja mislim da će sad sve ići puno lakše. Da će se sad svi ipak koncentrirati na rad u Vladi.


Jeste li skloni nekom savjetu?


Ne, ne dajem savjete, a kad prođe ovo možda otvorim opet konsalting kompaniju, pa ću savjete naplaćivati.