Novi problem za SDP

Ivo Josipović u riječko-istarskoj jedinici s PGS-om, možda i IDS-om

Tihana Tomičić

Imao podršku i pomoć PGS-a na predsjedničkim izborima – Ivo Josipović / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Imao podršku i pomoć PGS-a na predsjedničkim izborima – Ivo Josipović / Foto: D. KOVAČEVIĆ

U političkim krugovima spominje se već mjesecima da IDS napušta Kukuriku savez, a čelnik stranke Boris Miletić odmah je podupro osnivanje Josipovićeve stranke. IDS odluku o izbornom nastupu još nije donio



RIJEKA » Dok u vrhu SDP-a traju rasprave o tome kako se dogodilo da je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović odlučio osnovati stranku, te koliko to može naštetiti SDP-u i, na koncu, je li šef stranke Zoran Milanović trebao učiniti više da ga zadrži pod okriljem SDP-a, Ivo Josipović već intenzivno radi na terenu. Kako je poznato, stranka će biti formalno osnovana za mjesec dana, a Josipović je ovih dana održao još jedan sastanak na riječkom području – s Primorsko-goranskim savezom s kojim planira surađivati u 8. izbornoj jedinici. 


  Kako se saznaje, Josipović je zapravo svjestan da do izbora, koji će se vjerojatno održati ujesen, neće stići na svim područjima i u svih 10 jedinica organizirati infrastrukturu nove stranke te na terenu traži suradnike u nekim od postojećih stranaka s kojima će zajednički nastupiti. A u 8. jedinici to će svakako biti PGS, jednako kao što će to u 3. jedinici biti Međumurski demokratski savez. 


  – Imali smo iznimno dobre odnose s predsjednikom Josipovićem još dok je bio na Pantovčaku, zajedno s kolegama iz MDS-a bili smo i dijelom njegova povjerenstva za regionalizaciju. On je istinski ljevičar i antifašist, kao i mi, ali i istinski regionalist, za razliku od nekih drugih nikad se nije dvoumio oko toga, i to je točka na kojoj se apsolutno slažemo. Imali smo stoga i određeni mali utjecaj na njegov izborni program, a on je imao našu podršku i pomoć u izborima. Sada ćemo ponovo surađivati – kaže u ime PGS-a dr. Nikola Ivaniš.  

Niz lijevih opcija


Potvrđuje da su razgovori o suradnji »vrlo svježi i obećavajući«, a očekuje se da bi suradnja formalno mogla biti potvrđena na konvenciji PGS-a krajem ovog mjeseca. 




  Ključno je međutim pitanje za 8. jedinicu, koja će na ovim izborima biti sigurno najzanimljivija jer će se u njoj naći niz lijevih opcija, pa tako i Slavko Linić, i relativno snažan ORaH, i Laburisti čija je predsjednica Nansi Tireli iz ovoga kraja, i Živi zid, te na kraju i »novi« Ivo Josipović – kako će nastupiti IDS. 


  U političkim krugovima spominje se već mjesecima da IDS napušta Kukuriku savez i da kreće k samostalnom nastupu, a istovremeno da mu je partner baš – Ivo Josipović. Uostalom, predsjednik  IDS-a Boris Miletić odmah je podupro najavu o osnutku nove stranke, rekavši kako IDS podupire svaku konstruktivnu i ozbiljnu inicijativu koja može pridonijeti razvoju i poboljšanju gospodarske situacije u zemlji.  

Milanović želi IDS


– U tom smislu, pozdravljamo i najavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića o osnivanju nove političke stranke i želimo mu puno uspjeha. Ivo Josipović uživa određeni politički kredibilitet u Istri, što je pokazao na proteklim predsjedničkim izborima na kojima ga je IDS podržao. Sada nismo još upoznati s programskom platformom stranke pa nije moguće govoriti o potencijalnoj suradnji. O tome će, o kojoj god stranci se radilo, odlučivati tijela IDS-a, a ona može biti zasnovana isključivo na projektima i programima koji jamče razvoj Istre, poručio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.  


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista