Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska

Ivo Josipović: Da, prelaze nam i riječki SDP-ovci

Tihana Tomičić

Javljaju  nam se članovi gotovo svih stranaka ljevice i lijevog centra, istina rijetko i nekih drugih stranaka. Ipak, glavnina članova nije nikada bila u drugim strankama. Istina je, u Rijeci i Istri prilazi nam značajan broj članova iz SDP-a, rekao je Josipović



Ivu Josipovića, predsjednika stranke Naprijed Hrvatska pitali smo o njegovim planovima u 8. jedinici: 


Očekuje li se da će u Rijeci i Istri biti prelazaka iz SDP-a u Naprijed Hrvatska?


– Mi gradimo stranku u cijeloj državi, naravno, i u Rijeci, i u Istri. Pri tome, članstvo ne skupljamo po kriteriju članstva u SDP-u ili kojoj drugoj stranci. Javljaju  nam se članovi gotovo svih stranaka ljevice i lijevog centra, istina rijetko i nekih drugih stranaka. Ipak, glavnina članova nije nikada bila u drugim strankama. Istina je, u Rijeci i Istri prilazi nam značajan broj članova iz SDP-a. Tu, kao i u Zagrebu, najviše je takvih članova. S imenima ne izlazimo i prepuštamo članovima da sami odluče hoće li i kada objaviti svoje članstvo u stranci Naprijed Hrvatska. Imamo već neke zastupnike na lokalnoj razini, i u Istri, i u Rijeci. Ali, imamo dogovor da svoj mandat odrade lojalno listama na kojima su i izabrani. 




Očekuje li se suradnja sa Slavkom Linićem, odnosno njegovom nezavisnom listom u 8. jedinici na parlamentarnim izborima?


– Slavko Linić je istaknuta politička figura, čovjek s velikim političkim iskustvom. Moguća suradnja ovisi o dogovoru s drugim partnerskim strankama. 


U Rijeci se ipak može čuti da će na listi u 8. jedinici osim PGS-a i Liste za Rijeku biti i neki sadašnji članovi SDP-a, kao i Slavko Linić.


– Na listi će, osim članova koalicijskih partnera, naravno, biti naši članovi od kojih su neki i bili ili su ovog trenutka još u nekoj od stranaka, pa i u SDP-u. Svakako, oni će uskoro regulirati svoj status i pristupiti stranci Naprijed Hrvatska. Inače, pregovori s mogućim koalicijskim partnerima teku  vrlo dobro i očekujem da ćemo početkom  rujna potpisati koalicijski sporazum. On će se temeljiti na regionalizmu, potrebnim  reformama javnog sektora i gospodarskim  mjerama  za poticanje rasta i zapošljavanja. Posebno, ističem važnost novih tehnologija i digitalizaciju koja će se reflektirati na sve aspekte gospodarskog i društvenog života.  Za nas su, također, važni i obrazovanje i kultura, društveno odgovorno poslovanje i socijalno partnerstvo. Smatram da imamo snage doprinijeti da Hrvatska bude pravedno i uspješno društvo.